Unele considerațiuni privind garanțiile procedurale ale dreptului la un process echitabil
Închide
Conţinutul numărului revistei
Articolul precedent
Articolul urmator
782 12
Ultima descărcare din IBN:
2023-08-19 17:00
SM ISO690:2012
HADÎRCA, Victoria. Unele considerațiuni privind garanțiile procedurale ale dreptului la un process echitabil. In: Revista Naţională de Drept, 2013, nr. 12(158), pp. 90-96. ISSN 1811-0770.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Revista Naţională de Drept
Numărul 12(158) / 2013 / ISSN 1811-0770 /ISSNe 2587-411X

Unele considerațiuni privind garanțiile procedurale ale dreptului la un process echitabil

Pag. 90-96

Hadîrca Victoria
 
Universitatea de Stat din Moldova
 
Disponibil în IBN: 10 decembrie 2015


Rezumat

Accesul liber la justiție reprezintă facultatea oricărei persoane de a introduce, după libera sa apreciere, o acțiune în justiție, implicând obligația corelativă a statului de a se pronunța asupra acestei acțiuni, prin intermediul instanței. Dreptul de acces la o instanță constituie un element inerent al tuturor garanțiilor procedurale prevăzute de Convenție. În lipsa accesului la justiție în materie civilă, în interpretarea Curții, toate celelalte garanții de procedură ar fi inutile, întrucât acestea se grefează pe liberul acces la o instanță, adică nu este suficientă posibilitatea formală de a angaja o acțiune, ci este necesar ca accesul la justiție să fie efectiv. Dreptul accesului liber la justiție are un caracter nonabsolut, adică cunoaște anumite limite impuse din partea puterii de stat și de drepturile și libertățile altor persoane, inclusiv principiul securității raporturilor juridice. Limitele exercitării dreptului de acces la justiție sunt numeroase. În linii generale, acestea țin de condiții de formă, condiții privind termenele, condiții cu privire la taxa de stat sau alte sume de bani necesare deschiderii procedurii, condiții relative la existența unor imunități, condiții cu privire la obligativitatea unor proceduri prealabile și altele.

Le droit de toute personne à un procès équitable exige que toute personne a le droit d'être examiné, car un procès public et équitable dans un délai raisonnable par un tribunal indépendant et impartial établi par la loi, la détermination de la contrefaçon et les obligations de caractère civil. Ce droit fondamental des personnes est directement liée à l'idée de la primauté du droit consacré par chaque état démocratique dans sa loi fondamentale. En outre, le droit à un procès équitable ne peut être compris comme un droit des personnes à une égale protection de la loi qui incorpore lui-même le droit d'accès égal aux services publics, le droit de bénéficier également des dispositions de la Constitution et des lois nationales, droit de la défense, sans discrimination. Étant un droit fondamental de l'homme, il a été inscrit dans plusieurs lois d'importance internationale. L’une des garanties procédurales générales du droit à un procès équitable est l’accès à la justice. L’accès à la justice est d’introduire faculté à une personne après son action en justice de discrétion, impliquant l’obligation corrélative de l’état de se prononcer sur cette action par le tribunal.

Cuvinte-cheie
proces echitabil, garanții procedurale, accesul la justiție, termen rezonabil, exigențe,

calitatea actului de justiție, libertăți fundamentale.