Conţinutul numărului revistei |
Articolul precedent |
Articolul urmator |
904 17 |
Ultima descărcare din IBN: 2024-02-28 21:15 |
Căutarea după subiecte similare conform CZU |
633.11:[631.53:631.524.85] (1) |
Cereale. Recolte de grâne (676) |
Lucrări agricole (1219) |
SM ISO690:2012 JELEV (HADÎRCA), Natalia, ZDIORUC, Nina, RALEA, Tudor, DASCALIUC, Alexandru. Particularităţile germinării seminţelor de Triticum Aestivum L. expuse şocului termic. In: Buletinul Academiei de Ştiinţe a Moldovei. Ştiinţele vieţii, 2015, nr. 3(327), pp. 50-60. ISSN 1857-064X. |
EXPORT metadate: Google Scholar Crossref CERIF DataCite Dublin Core |
Buletinul Academiei de Ştiinţe a Moldovei. Ştiinţele vieţii | |||||
Numărul 3(327) / 2015 / ISSN 1857-064X | |||||
|
|||||
CZU: 633.11:[631.53:631.524.85] | |||||
Pag. 50-60 | |||||
|
|||||
Descarcă PDF | |||||
Rezumat | |||||
A fost determinată dinamica de germinare şi apariţie a rădăcinilor seminale la plantulele obţinute din seminţele soiului de grâu Odescaia 267 imersate în apă, la temperatura 4oC, pe parcursul diferitor perioade de timp (martor) şi ulterior expuse şocului termic (ŞT) cu diferite temperaturi şi durate de timp (experiment). Cinetica îmbibării apei în seminţe se schimba consecutiv pe parcursul a trei perioade. În fiecare perioadă ea poate fi descrisă cu ajutorul unei ecuaţii de gradul doi, cu coeficienţi de proporţionalitate specifici. De la începutul îmbibării, în fiecare perioadă succesivă, viteza sporirii umidităţii seminţelor scădea semnificativ, atingând valoarea staţionară (etapa finală) abia după 36 ore de îmbibare. Aceasta a sugerat ideea că anume la începutul fazei staţionare seminţele de grâu ating gradul optim de pregătire pentru germinare. Aceasta s-a confirmat prin atingerea valorilor maximale ale dinamicii de germinare şi de apariţie a rădăcinilor la seminţele imersate în apă pe parcursul perioadei 36 ore, intermediare la seminţele imersate în apă 12 ore şi joase - la seminţele din perioada a treia (72 ore). Efectele dăunătoare a unor doze specifice ale ŞT au fost severe, intermediare şi slabe fiind aplicate seminţelor prealabil imersate în apă 72, 12 şi 36 ore, respectiv. Datele obţinute susţin viziunea că efectele menţionate pot fi determinate de ieşirea din repaus a iniţialelor şi a celulelor „centrului de repaus” din meristemele rădăcinilor la seminţele din perioada a doua de imersare în apă şi de efectele negative a anoxiei asupra seminţelor imersate în apă îndelungat (în perioada a treia). Datele obţinute sugerează posibilitatea determinării termotoleranţei primare a diferitor genotipuri de grâu în baza aprecierii specificului derulării proceselor de germinare şi apariţie a rădăcinilor la plantulele obţinute din seminţele bine pregătite pentru germinare prin imersarea în apă (din perioada a doua) şi ulterior expuse unor doze specifice ale ŞT. |
|||||
Cuvinte-cheie Triticum aestivum L., seminţe, rădăcini, germinare, dinamica îmbibării cu apă, şoc termic. |
|||||
|