Conţinutul numărului revistei |
Articolul precedent |
Articolul urmator |
871 12 |
Ultima descărcare din IBN: 2024-01-15 14:39 |
Căutarea după subiecte similare conform CZU |
633.11:[631.53:631524.85] (2) |
Cereale. Recolte de grâne (678) |
Lucrări agricole (1225) |
SM ISO690:2012 JELEV (HADÎRCA), Natalia, ZDIORUC, Nina, RALEA, Tudor, GORE, Andrei, DASCALIUC, Alexandru. Aprecierea accelerată a termotoleranţei genotipurilor de grâu în baza specificului influenţei şocului termic asupra germinării seminţelor. In: Buletinul Academiei de Ştiinţe a Moldovei. Ştiinţele vieţii, 2015, nr. 3(327), pp. 60-66. ISSN 1857-064X. |
EXPORT metadate: Google Scholar Crossref CERIF DataCite Dublin Core |
Buletinul Academiei de Ştiinţe a Moldovei. Ştiinţele vieţii | ||||||
Numărul 3(327) / 2015 / ISSN 1857-064X | ||||||
|
||||||
CZU: 633.11:[631.53:631524.85] | ||||||
Pag. 60-66 | ||||||
|
||||||
Descarcă PDF | ||||||
Rezumat | ||||||
În baza analizei influenţei şocului termic cu diferite temperaturi (factorul intensiv) şi durate de expoziţii (factorul extensiv) asupra parametrilor de germinaţie a seminţelor a fost testată posibilitatea distribuţiei soiurilor de grâu după termotoleranţă. Datele obţinute au demonstrat că seminţele soiurilor de grâu răspund în mod individual la expunerea cu doze specifice ale şocului termic. În baza parametrilor de germinare a seminţelor şi dinamicii de apariţie a rădăcinilor, 19 soiuri de grâu au fost distribuite după termotoleranţă. Parametrii dozei şocului termic optimali pentru separarea unui număr mare de genotipuri de grâu după termotoleranţă şi cei necesari pentru selectarea unor forme cu termotoleranţă deosebită (înaltă sau joasă) sunt diferiţi. Se presupune că procedeele propuse, datorită simplicităţii, productivităţii şi puterii de rezoluţie înalte ar putea fi utilizate nu numai pentru aprecierea termotoleranţei diferitor genotipuri de grâu, dar şi pentru a determina influenţa condiţiilor de cultivare şi reglatorilor de creştere asupra termotoleranţei seminţelor |
||||||
Cuvinte-cheie Triticum aestivum L., termotoleranţa, germinaţia seminţelor, şocul termic. |
||||||
|