Unele reflecţii asupra subiectului infracţiunii de reţinere sau arestare Ilegală
Închide
Conţinutul numărului revistei
Articolul precedent
Articolul urmator
696 13
Ultima descărcare din IBN:
2024-04-02 22:36
SM ISO690:2012
SORBALA, Mihai. Unele reflecţii asupra subiectului infracţiunii de reţinere sau arestare Ilegală . In: Revista Naţională de Drept, 2014, nr. 4(162), pp. 84-87. ISSN 1811-0770.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Revista Naţională de Drept
Numărul 4(162) / 2014 / ISSN 1811-0770 /ISSNe 2587-411X

Unele reflecţii asupra subiectului infracţiunii de reţinere sau arestare Ilegală

Pag. 84-87

Sorbala Mihai
 
Universitatea Liberă Internaţională din Moldova
 
 
Disponibil în IBN: 11 noiembrie 2015


Rezumat

La etapa constituirii statului de drept, o importanță deosebită are fortificarea protecției drepturilor și libertăților persoanei, a valorilor umane, a căror prioritate față de celelalte valori constituie un postulat evident și incontestabil al sistemului civilizat de drept. Una dintre garanțiile respectării drepturilor și libertăților persoanei este justiția. Sarcina de bază a acesteia ține de apărarea ordinii constituționale a Republicii Moldova, a drepturilor și libertăților cetățenilor. Totodată, trăsătura distinctă a justiției ține de faptul că această varietate a activității statale poate fi realizată în condițiile respectării unei anumite ordini, fiind determinată de Constituția Republicii Moldova, strict reglementată de legea procesual-penală și numai prin modalități determinate de lege. Încălcarea legii de procedură penală de către persoanele care realizează actul de justiție, este legată, practic, întotdeauna de afectarea drepturilor și libertăților persoanelor și generează nerealizarea scopurilor și sarcinilor justiției. Acest moment subminează încrederea în justiție, generând procese distructive iremediabile în cadrul societății.

À l’étape de la constitution de l’État de droit, une importance particulière a le renforcement de la protection des droits et des libertés de l’homme, des valeurs humaines, dont la priorité par rapport aux autres valeurs constitue un postulat évident et incontestable du système civilisé de droit. L’une des garanties des droits et des libertés des individus est la justice. Sa tâche de base est liée à la défense de l’ordre constitutionnel de la République de Moldova, des droits et des libertés des citoyens. Cependant, la caractéristique distinctive de la justice est le fait que cette variété de l’activité de l’État peut être réalisée conformément à un certain ordre, qui est déterminé par la Constitution de la République de Moldova, strictement réglementée par la loi de procédure pénale et seulement par des moyens déterminés par la loi. La violation de la loi de procédure pénale par des personnes qui réalisent l’acte de justice est lié, pratiquement, toujours de l’affectation des droits et des libertés des personnes et génère le défaut des buts et des objectifs de la justice. Ce moment sape la confiance dans la justice, générant des processus destructeurs irrémédiables dans la société.

Cuvinte-cheie
reţinere, arest, organ de urmărire penală, justiţie, judecător de instrucție, instanţa de judecată, procuror, organ de urmărire penală, răspundere penală, legea penală,

ilegalitate.