Tehnologii pentru intensificarea culturii mărului şi cireşului
Închide
Conţinutul numărului revistei
Articolul precedent
Articolul urmator
681 21
Ultima descărcare din IBN:
2024-02-20 21:51
Căutarea după subiecte
similare conform CZU
634.10+634.23 (1)
Cultura fructelor (1441)
Fructe cu sâmbure. Drupe în general (207)
SM ISO690:2012
BALAN, Valerian. Tehnologii pentru intensificarea culturii mărului şi cireşului. In: Revista de Ştiinţă, Inovare, Cultură şi Artă „Akademos”, 2015, nr. 3(38), pp. 82-87. ISSN 1857-0461.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Revista de Ştiinţă, Inovare, Cultură şi Artă „Akademos”
Numărul 3(38) / 2015 / ISSN 1857-0461 /ISSNe 2587-3687

Tehnologii pentru intensificarea culturii mărului şi cireşului
CZU: 634.10+634.23

Pag. 82-87

Balan Valerian
 
Universitatea Agrară de Stat din Moldova
 
 
Disponibil în IBN: 22 octombrie 2015


Rezumat

Subiectul privind sistemele de cultură este destul de controversat în literatura de specialitate şi în practica pomicolă. De aceea, este necesar ca pe baza studiilor să se stabilească o legătură directă dintre metodele, tehnologiile şi materialul biologic folosit în scopul valorificării optimale a potenţialului biologic de producţie. Sistemul pomicol este determinat de metodele și practicile tehnologice menite să integreze caracteristicile genetice ale soiurilor cu factorii tehnologici și economici care impulsionează productivitatea. Alți factori care contribuie la potențialul de producție biologică a plantației sunt legați de precocitatea de rodire, forma coroanei, modul și gestionarea pomilor, rezistența la boli și dăunători, densitatea de plantare, vigoarea portaltoiurilor, modul de tăiere a pomilor. Va prezentam aici o analiză bibliografică a unora dintre elementele care constituie temeiul sistemului pomicol, cum ar fi potențialul de producție biologic, sistemul optic, utilizarea energiei solare, densitatea pomilor, materialul biologic, tăierea pomilor, forma coroanei.

The topic on culture systems is quite controversial in the literature and practice of fruit growing. For those, it is necessary based on studies to establish a direct connection between the methods, technologies and biological material used for the purpose of expressing an optimum biological production potential. The fruit tree is determined by the methods and technological tools that realize to integrate relationships between the genetic characteristics of the variety of technological and economic factors governing productivity. Other factors contributing to the biological production potential of the variety are linked to the precocity of fruiting, fruiting type, cutting mode and management of trees, resistance to diseases and pests, planting density and vigor rootstocks. We present here a bibliographical review of some of the elements which constitute the ground of their conception such as potential of biological production, optical system, light utilization, plant density, biological material, cutting trees, canopy form.

Cuvinte-cheie
materialul biologic, densitatea pomilor, forma coroanei, potențialul de producție, sistemul de întreținere.