Corelaţia dintre examenul citomorfologic şi cel patohistologic în displazia de col uterin
Închide
Conţinutul numărului revistei
Articolul precedent
Articolul urmator
1108 28
Ultima descărcare din IBN:
2020-02-16 21:25
Căutarea după subiecte
similare conform CZU
618.14-006-018-091.8 (1)
Științe medicale. Medicină (4630)
SM ISO690:2012
LUKIANCIKOV, Oleg; ROSHA, Larisa. Corelaţia dintre examenul citomorfologic şi cel patohistologic în displazia de col uterin. In: Revista de Ştiinţe ale Sănătăţii din Moldova. 2015, nr. 1, pp. 37-43. ISSN 2345-1467.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF
BibTeX
DataCite
Dublin Core
Revista de Ştiinţe ale Sănătăţii din Moldova
Numărul 1 / 2015 / ISSN 2345-1467

Corelaţia dintre examenul citomorfologic şi cel patohistologic în displazia de col uterin

CZU: 618.14-006-018-091.8
Pag. 37-43

Lukiancikov Oleg, Rosha Larisa
 
Universitatea de Medicină din Odessa
 
Disponibil în IBN: 7 iulie 2015


Rezumat

Introducere. O problemă comună în diagnosticarea stărilor precanceroase şi a cancerului de col uterin prin examene citologice și histologice este interpretarea, în mare parte subiectivă, rezultatelor. Scopul lucrării a fost de a compara între ele metodele citomorfologică și patohistologică de diagnostic al leziunilor-precursor şi a cancerului de col uterin, de a estima capacitatea descriptivă a diferitor tehnici de colorare a probelor citomorfologice. Material și metode. Studiul a inclus 960 de paciente cu vârsta cuprinsă între 17-67 de ani, consultate (clinic, colposcopie, examinare citomorfologică şi patohistologică) la Centrul de Medicină Reconstructivă și Reabilitare din Odessa. Frotiurile preparate obişnuit, colorate după Papanicolau și Romanovski. Conform indicațiilor medicale, a fost efectuată biopsia de col uterin sau conizarea electrică, cu examinarea patohistologică ulterioară a probelor. Diagnosticele citologic şi histopatologic au fost, apoi, confruntate. Rezultate. Studiul a demonstrat că testul Papanicolau are o sensibilitate diagnostică semnificativ mai mare decât examenul citologic, coloraţie Romanovski. Cauzele cele mai frecvente ale rezultatelor fals-negative au fost induse de fenomenul Koss. Concluzii. (1) Testul Papanicolau, comparativ cu coloraţia Romanovski, are o sensibilitate sporită în depistarea modificărilor asociate cu infecția cu virusul papilomului uman şi a stadiilor de manifestare a discariozei (81,2% vs. 78,1%, respectiv). (2) În cazul cervicitei cronice manifeste şi a koilocitozei, examenul citomorfologic arată un stadiu inferior de displazie tisulară, decât este în realitate. (3) Rezultatele fals-negative ale examenului patomorfologic, în cadrul instituţiilor de nivel III, ar putea fi identificate prin examinarea repetată a probelor citomorfologice, colectate în trecut.

Cuvinte-cheie
stări precanceroase, sistemul Bethesda, displazie de col uterin, examen citomorfologic, examen histopatologic, cancer in situ de col uterin