Deficienţe nutriţionale de iod şi strategii de eradicare
Închide
Conţinutul numărului revistei
Articolul precedent
Articolul urmator
967 44
Ultima descărcare din IBN:
2024-03-25 10:04
Căutarea după subiecte
similare conform CZU
[614.2:612.44+641.1](478) (1)
Organizarea publică şi profesională a sănătăţii (871)
Fiziologie. Fiziologie umană și comparată (725)
Economie casnică. Științe domestice. Întreținerea casei (166)
SM ISO690:2012
STURZA, Rodica. Deficienţe nutriţionale de iod şi strategii de eradicare. In: Revista de Ştiinţă, Inovare, Cultură şi Artă „Akademos”, 2015, nr. 1(36), pp. 113-118. ISSN 1857-0461.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Revista de Ştiinţă, Inovare, Cultură şi Artă „Akademos”
Numărul 1(36) / 2015 / ISSN 1857-0461 /ISSNe 2587-3687

Deficienţe nutriţionale de iod şi strategii de eradicare
CZU: [614.2:612.44+641.1](478)

Pag. 113-118

Sturza Rodica
 
Universitatea Tehnică a Moldovei
 
 
Disponibil în IBN: 27 aprilie 2015


Rezumat

Disponibilitatea de hrană inofensivă şi sănătoasă reprezintă una din condiţiile inseparabile ale ocrotirii şi promovării sănătăţii. Diverse investigaţii privind starea de nutriţie şi alimentare, efectuate pe parcursul ultimului deceniu în Republica Moldova, au scos în evidenţă mai multe probleme. În ultimii 10-15 ani incidenţa maladiilor iododeficitare (guşa endemică) a sporit de 8-10 ori. Se atestă o creştere îngrijorătoare a cazurilor de îmbolnăviri de cancer a glandei tiroide. Pe fundalul unei carenţe de iod, fie chiar moderate, capacităţile intelectuale ale populaţiei se reduc, ceea ce prezintă un pericol semnificativ pentru potenţialul intelectual şi economic al ţării. Fortificarea alimentelor constituie metoda cea mai eficientă şi durabilă de suplinire a iodului. Însă fortificarea obligatorie nu-şi atinge în toate cazurile obiectivele – consumul de alimente fortificate nu este la fel pentru toate categoriile populaţiei, necesităţile fiziologice în micronutrimente diferă de la o categorie de populaţie la alta. Conţinutul de micronutrimente depinde de calitatea ambalajului, iar biodisponibilitatea micronutrimentelor depinde de procedeele tehnologice aplicate. Studiul reflectă cauzele și consecințele apariției deficiențelor de iod, inclusiv rolul substanțelor goatrigene din alimente, precum și analiza recomandărilor privind utilizarea compoziţiilor alimentare fortificate cu iod.

The availability of safe and healthy food is one of the inseparable conditions of health protection and promotion. Various investigations on the nutritional and food status made over the last decade in Moldova have highlighted several problems in this area. In the last 10-15 years the incidence of iodine-deficiency diseases (endemic goiter) in Moldova has increased by 8-10 times. A worrying increase in cases of thyroid cancer has been attested. In the context of even moderate iodine deficiency, the intellectual abilities of the population are reduced, which presents a significant threat to the country’s economic and intellectual potential. Food fortification is the most cost-effective and sustainable method. However, the mandatory fortification does not always achieve its goals – the consumption of fortified foods is not the same for all the categories of the population, the physiological needs in micronutrients is different for each category, the content of micronutrients depends on the quality of the package, while the availability of micronutrients depends on the applied technological processes. The present study reflects the causes and the consequences of the occurrence of iodine deficiencies, including the role of goitrigens in foods, as well as the analysis of recommendations on the use of food mixtures fortified with iodine.

Cuvinte-cheie
iod, carențe, tiroidă,

gușă endemică, factori goatrigeni