Conţinutul numărului revistei |
Articolul precedent |
Articolul urmator |
967 44 |
Ultima descărcare din IBN: 2024-03-25 10:04 |
Căutarea după subiecte similare conform CZU |
[614.2:612.44+641.1](478) (1) |
Organizarea publică şi profesională a sănătăţii (871) |
Fiziologie. Fiziologie umană și comparată (725) |
Economie casnică. Științe domestice. Întreținerea casei (166) |
SM ISO690:2012 STURZA, Rodica. Deficienţe nutriţionale de iod şi strategii de eradicare. In: Revista de Ştiinţă, Inovare, Cultură şi Artă „Akademos”, 2015, nr. 1(36), pp. 113-118. ISSN 1857-0461. |
EXPORT metadate: Google Scholar Crossref CERIF DataCite Dublin Core |
Revista de Ştiinţă, Inovare, Cultură şi Artă „Akademos” | ||||||
Numărul 1(36) / 2015 / ISSN 1857-0461 /ISSNe 2587-3687 | ||||||
|
||||||
CZU: [614.2:612.44+641.1](478) | ||||||
Pag. 113-118 | ||||||
|
||||||
Descarcă PDF | ||||||
Rezumat | ||||||
Disponibilitatea de hrană inofensivă şi sănătoasă reprezintă una din condiţiile inseparabile ale ocrotirii şi promovării sănătăţii. Diverse investigaţii privind starea de nutriţie şi alimentare, efectuate pe parcursul ultimului deceniu în Republica Moldova, au scos în evidenţă mai multe probleme. În ultimii 10-15 ani incidenţa maladiilor iododeficitare (guşa endemică) a sporit de 8-10 ori. Se atestă o creştere îngrijorătoare a cazurilor de îmbolnăviri de cancer a glandei tiroide. Pe fundalul unei carenţe de iod, fie chiar moderate, capacităţile intelectuale ale populaţiei se reduc, ceea
ce prezintă un pericol semnificativ pentru potenţialul intelectual şi economic al ţării. Fortificarea alimentelor constituie metoda cea mai eficientă şi durabilă de suplinire a iodului. Însă fortificarea obligatorie nu-şi atinge în toate cazurile obiectivele – consumul de alimente fortificate nu este la fel pentru toate categoriile populaţiei, necesităţile fiziologice în micronutrimente diferă de la o categorie de populaţie la alta. Conţinutul de micronutrimente depinde de calitatea ambalajului, iar biodisponibilitatea micronutrimentelor depinde de procedeele tehnologice aplicate. Studiul reflectă cauzele și consecințele apariției deficiențelor de iod, inclusiv rolul substanțelor goatrigene din alimente, precum și analiza recomandărilor privind utilizarea compoziţiilor alimentare fortificate cu iod. |
||||||
Cuvinte-cheie iod, carențe, tiroidă, gușă endemică, factori goatrigeni |
||||||
|