Unele particularităţi ale potenţialului de oxidoreducere la plantele viticole în funcţie de organ, geneza lăstarilor şi rezistenţa la secetă şi ger
Închide
Conţinutul numărului revistei
Articolul precedent
Articolul urmator
860 4
Ultima descărcare din IBN:
2022-06-27 15:09
Căutarea după subiecte
similare conform CZU
634.8:581.1 (14)
Viticultură. Viță de vie. Vii (621)
Fiziologia plantelor (522)
SM ISO690:2012
NEGRU, Petru, POPOVICI, Ana. Unele particularităţi ale potenţialului de oxidoreducere la plantele viticole în funcţie de organ, geneza lăstarilor şi rezistenţa la secetă şi ger. In: Buletinul Academiei de Ştiinţe a Moldovei. Ştiinţele vieţii, 2014, nr. 3(324), pp. 76-83. ISSN 1857-064X.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Buletinul Academiei de Ştiinţe a Moldovei. Ştiinţele vieţii
Numărul 3(324) / 2014 / ISSN 1857-064X

Unele particularităţi ale potenţialului de oxidoreducere la plantele viticole în funcţie de organ, geneza lăstarilor şi rezistenţa la secetă şi ger
CZU: 634.8:581.1

Pag. 76-83

Negru Petru, Popovici Ana
 
Institutul de Genetică, Fiziologie şi Protecţie a Plantelor al AŞM
 
Disponibil în IBN: 4 februarie 2015


Rezumat

S-a constatat că activitatea ascorbatoxidazei şi catalazei este mai înaltă la soiurile de viţă de vie cu rezistenţă pronunţată la secetă şi ger, iar a peroxidazei - la cele cu rezistenţă joasă. În condiţii de secetă severă şi temperaturi supraoptimale peroxidazei îi aparţine cea mai înaltă amplitudine a activităţii fermentative. Frunzelor părţii apicale a lăstarilor principali şi lăstarilor aderenţi le este caracteristic un potenţial antioxidativ mai pronunțat şi rezistenţă mai înaltă la secetă şi temperaturi supraoptimale în comparaţie cu lăstarii principali. Inflorescențele au un potenţial antioxidant mai redus în comparaţie cu al frunzelor.

It has been found that ascorbate oxidase and catalase activity is higher in vine varieties with high resistance to drought and frost, and that of peroxidase in varieties with low resistance. In conditions of severe drought and temperatures above optimal, peroxidase has the highest amplitude of enzymatic activity. More pronounced antioxidant potential and higher resistance to drought and elevated temperatures are characteristic of the leaves from the basal part of main and adherent shoots compared to those from main shoots. Inflorescences have lower antioxidant potential than leaves.

Установлено что большая активность аскорбатоксидазы и каталазы характерна для сортов с более высокой устойчивостью к засухе и морозу, а менее устойчивых – для пероксидазы. В условиях сильной засухи и высоких температур пероксидаза имела самую высокую амплитуду ферментативной активности. Для листьев базальной части основных побегов и пасынков характерны более высокий антиоксидантный потенциал и большая устойчивость к засухе и сверхоптимальным температурам в сравнении с листьями основных побегов. Соцветия имеют меньший антиоксидантный потенциал в сравнении с листьями. Библ.- 18, рис.- 5, таб.- 1.

Cuvinte-cheie
plante viticole, oxido-reducere, rezistenţa la seceta şi ger.,

stres