Conţinutul numărului revistei |
Articolul precedent |
Articolul urmator |
1368 37 |
Ultima descărcare din IBN: 2024-04-10 10:20 |
Căutarea după subiecte similare conform CZU |
634.11+634.22:631.563 (1) |
Cultura fructelor (1437) |
Fructe cu sâmbure. Drupe în general (207) |
Lucrări agricole (1225) |
SM ISO690:2012 BUJOREANU, Nicolae, HAREA, Ivan, BEJAN, Nina, GAVIUC, Ludmila. Influenţa preparatului Fitomag asupra intensităţii proceselor de maturare la fructele de măr şi prun pe durata perioadei post-recoltare. In: Ştiinţa Agricolă, 2014, nr. 2, pp. 38-41. ISSN 1857-0003. |
EXPORT metadate: Google Scholar Crossref CERIF DataCite Dublin Core |
Ştiinţa Agricolă | ||||||
Numărul 2 / 2014 / ISSN 1857-0003 /ISSNe 2587-3202 | ||||||
|
||||||
CZU: 634.11+634.22:631.563 | ||||||
Pag. 38-41 | ||||||
|
||||||
Descarcă PDF | ||||||
Rezumat | ||||||
Pentru asigurarea permanentă a pieţei cu fructe de calitate pe o durata cât mai extinsă a anului este necesară elaborarea şi aplicarea unor noi metode şi procedee moderne de păstrare. Cercetările din această lucrare au avut ca scop aprecierea gradului de influenţă a preparatului “Fitomag” asupra derulării proceselor de maturare la fructele de măr şi prun pe durata perioadei post-recoltare. După tratarea fructelor de măr şi prun cu preparatul ”Fitomag” şi expunerea lor timp de 24 ore în boxe specializate, acestea au fost depozitate în camerele frigorifice şi păstrate la
temperatura de 10C şi umiditatea relativă a aerului de 85-90%. Fructele de măr au fost păstrate 120 zile, iar cele de prun
– 30 zile. Pentru verificarea gradului de influenţă a preparatului „Fitomag” asupra intensităţii proceselor de maturare a fructelor, cercetările ştiinţifice au inclus determinarea următorilor indici biochimici şi tehnologici: conţinutul de amidon, glucide, acizi titrabili, acid ascorbic (vit.C), fermitatea miezului şi perisabilitatea naturală. Inhibitorul de sinteză a etilenei
“Fitomag” a încetinit în mare măsură activitatea complexului enzimatic şi drept urmare biodegradarea substanţelor plastice, implicate în procesele de maturare a fructelor de măr şi prun. La momentul externării de la păstrare, fructele cercetate s-au evidenţiat prin fermitatea miezului, prospeţime, aromă şi gust mai pronunţate faţă de fructele martor, fapt ce permite să concluzionăm, că perioada lor de păstrare, la necesitate, ar putea fi prelungită. |
||||||
Cuvinte-cheie Mere, Prune, păstrare, Maturare, Compoziţie chimică, Inhibitor de sinteză a etilenei |
||||||
|