Necesitatea împrumuturilor publice în statele contemporane
Închide
Conţinutul numărului revistei
Articolul precedent
Articolul urmator
699 23
Ultima descărcare din IBN:
2023-11-22 12:32
SM ISO690:2012
RĂILEANU, Ion. Necesitatea împrumuturilor publice în statele contemporane. In: Legea şi Viaţa, 2014, nr. 6(270), pp. 34-36. ISSN 2587-4365.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Legea şi Viaţa
Numărul 6(270) / 2014 / ISSN 2587-4365 /ISSNe 2587-4373

Necesitatea împrumuturilor publice în statele contemporane

Pag. 34-36

Răileanu Ion
 
Universitatea Liberă Internaţională din Moldova
 
 
Disponibil în IBN: 7 octombrie 2014


Rezumat

Împrumuturile publice constituie un mijloc de îndatorare a statului faţă de creditorii interni şi externi. Statele apelează la împrumuturi fie din necesităţi de trezorerie, fie din necesităţi bugetare. Datorită faptului că plafonurile împrumuturilor de stat sînt aprobate de Parlamentul Republicii Moldova prin legea bugetară anuală, natura juridică a împrumuturilor este fie un „act de suveranitate”, fie „act legislativ”, fie „contract de drept public”. În Republica Moldova, guvernul este autorizat să contracteze împrumuturi de stat şi să acorde garanţii de stat pentru împrumuturi în temeiul contractelor încheiate şi administrate de Ministerul Finanţelor – organ central statal de specialitate financiară al guvernului republicii.

Les emprunts publiques constitue un moyen de l`endettement auprès des créanciers internes et externes. Les etats utilisent ce moyen soit de nécessité de trésorerie, soit de nécessité bugetaire. Grâce que les plafons des emprunts de l`état sont approuvés par le Parlement de la République Moldova par la loi bugetaire annuelle, la nature juridique des emprunts est soit un „acte de souveraneité”, soit une „loi”, soit un „contrat de droit public”. En Moldavie, le gouvernement, est autorisé a emprunter de l`état et de fournir des garanties de l`état pour les prêts en vertu de contrats conclus et administers par le Ministère des Finances, l`organe central spécialisée du gouvernement de la republique.

Cuvinte-cheie
împrumut, deficit bugetar, împrumut public, împrumutul statului, creditori interni, creditori externi.