The influence of the growth regulator AKM on the biochemical composition of tomatoes and its change during their storage
Închide
Conţinutul numărului revistei
Articolul precedent
Articolul urmator
743 2
Ultima descărcare din IBN:
2023-09-28 13:21
Căutarea după subiecte
similare conform CZU
635.64:631.8 (3)
Plante de grădină. Grădinărit (696)
Îngrășăminte chimice și naturale. Îmbogățirea solului. Stimularea creșterii. Stimulanți pentru plante (377)
SM ISO690:2012
KALITKA, V., KARPENKO, K.. The influence of the growth regulator AKM on the biochemical composition of tomatoes and its change during their storage. In: Ştiinţa Agricolă, 2014, nr. 1, pp. 30-34. ISSN 1857-0003.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Ştiinţa Agricolă
Numărul 1 / 2014 / ISSN 1857-0003 /ISSNe 2587-3202

The influence of the growth regulator AKM on the biochemical composition of tomatoes and its change during their storage
CZU: 635.64:631.8

Pag. 30-34

Kalitka V., Karpenko K.
 
Таврический государственный аграрный университет Украины
 
 
Disponibil în IBN: 15 iulie 2014


Rezumat

Scopul principal al cercetării a fost studierea influenţei stimulatorului de creştere AKM asupra cantităţii de substanţe nutritive şi de substanţe fiziologic active şi asupra duratei de păstrare a tomatelor (soiurile Eleonora şi Klondike), în condiţii de stepă uscată. Soluţia apoasă de AKM (substanţa activă 3.10-5 g/l) a fost utilizată pentru înmuierea seminţelor înainte de plantare şi pentru stropirea plantelor de tomate în perioada de vegetaţie. Cercetarea demonstrează că odată cu aplicarea preparatului AKM a crescut cantitatea de substanţă uscată (cu 0,44%), de zahăruri (0,32%), de acid ascorbic şi de b-caroten (7,5 – 11,3%) în tomate. Durata de păstrare a tomatelor s-a mărit cu 7-10 zile. De asemenea, s-a redus pierderea substanţelor nutrutive şi a substanţelor biologic active, ceea ce a făcut posibilă păstrarea produselor pentru un termen de 30 de zile şi menţinerea calităţii lor normale.

The main aim of our research was to study the influence of the growth stimulator AKM on the amount of nutrients and physiologically active substances and the shelf life of tomatoes (varieties Eleonora and Klondike) in dry steppe conditions. Water solution of AKM (active substance 3.10-5 g/l) was used for soaking the seeds before planting and for spraying the vegetating tomato plants. The research proves that the application of AKM increased the amount of dry matter (by 0.44%), sugars (0.32%), ascorbic acid and b-carotene (7.5-11.3%) in the fruits, improved their shelf life and increased the fruit storage period by 7-10 days. The decay of nutrients and biologically active substances decreased, which makes it possible to store the products for 30 days and keep their normal quality.

Cuvinte-cheie
Lycopersicon esculentum, Growth regulator, Tomatoes, Chemical composition, Shelf life