Similitudini ale analizei senzoriale şi olfactometrice a vinurilor obţinute din soiuri de struguri de selecţie autohtonă
Închide
Conţinutul numărului revistei
Articolul precedent
Articolul urmator
762 24
Ultima descărcare din IBN:
2024-01-30 13:48
Căutarea după subiecte
similare conform CZU
663.21(478) (3)
Vin. Producerea vinului. Oenologie (442)
SM ISO690:2012
MUSTEAŢĂ, Grigore, FURTUNA-VLADEI, Natalia. Similitudini ale analizei senzoriale şi olfactometrice a vinurilor obţinute din soiuri de struguri de selecţie autohtonă. In: Ştiinţa Agricolă, 2014, nr. 1, pp. 47-51. ISSN 1857-0003.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Ştiinţa Agricolă
Numărul 1 / 2014 / ISSN 1857-0003 /ISSNe 2587-3202

Similitudini ale analizei senzoriale şi olfactometrice a vinurilor obţinute din soiuri de struguri de selecţie autohtonă
CZU: 663.21(478)

Pag. 47-51

Musteaţă Grigore, Furtuna-Vladei Natalia
 
Universitatea Tehnică a Moldovei
 
Disponibil în IBN: 15 iulie 2014


Rezumat

The aroma compounds specific to a particular type of wine are very important for the wine quality. Therefore, we have studied the aroma compounds of dry white wines produced from three locally selected Moldavian grape varieties: Startovy, Viorica and Muscat de Ialoveni. We have performed both sensory and gas chromatography – olfactometry analyses of the wines. The sensory descriptive analysis revealed a number of aromatic properties and based on them we have developed some radar charts. In order to identify active aroma compounds, the wines were evaluated using the frequency detection method. The evaluators recorded totally 697 descriptors distributed in 126 aromatic zones, but only 565 of them (81%) were proved to be representative.

Un rol important la formarea calităţii vinurilor îl are complexul aromatic specific fiecărui tip de vin. În acest context au fost studiate compoziţiile aromatice ale vinurilor albe seci obţinute din soiurile de selecţie moldovenească Startovîi, Viorica şi Muscat de Ialoveni. Vinurile au fost supuse analizei senzoriale şi gaz cromatografiei – olfactometriei. Analiza senzorială descriptivă a generat un şir de caracteristici aromatice în baza cărora s-au construit diagrame de tip radar. Pentru identificarea compuşilor odoranţi activi, vinurile au mai fost evaluate prin metoda frecvenţelor de detecţie. Evaluatorii au generat în total 697 descriptori distribuiţi în 126 zone odorante, însă numai 565 (81 %) au fost validaţi ca fiind reprezentativi.

Cuvinte-cheie
Vin, Complex aromatic, Analiză senzorială,

Gaz-cromatografie-olfactometrie