Considerente pro şi contra privind utilizarea pentru scopuri energetice a biomasei derivate de la cultivarea cerealierilor spicoase
Închide
Conţinutul numărului revistei
Articolul precedent
Articolul urmator
981 23
Ultima descărcare din IBN:
2023-10-01 09:03
Căutarea după subiecte
similare conform CZU
662.71/.74(478) (7)
Explozivi. Combustibili (115)
SM ISO690:2012
MARIAN, Grigore. Considerente pro şi contra privind utilizarea pentru scopuri energetice a biomasei derivate de la cultivarea cerealierilor spicoase. In: Ştiinţa Agricolă, 2014, nr. 1, pp. 56-61. ISSN 1857-0003.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Ştiinţa Agricolă
Numărul 1 / 2014 / ISSN 1857-0003 /ISSNe 2587-3202

Considerente pro şi contra privind utilizarea pentru scopuri energetice a biomasei derivate de la cultivarea cerealierilor spicoase
CZU: 662.71/.74(478)

Pag. 56-61

Marian Grigore
 
Universitatea Agrară de Stat din Moldova
 
 
Disponibil în IBN: 15 iulie 2014


Rezumat

The purpose of this article is deepening the researches on the quantitative and qualitative cuantification of biomass derived from the cultivation of spiked cereal crops, available for energetic purposes. In order to achieve this purpose, the opportunity of the use of the straw derived from several cereal crops for obtaining solid biofuels was studied. A number of factors for and against were analyzed, given the trends of organic agriculture development in the Republic of Moldova and the quality of solid biofuels obtained from straw. Based on the confrontation of several opinions available in the specialized literature and on our own experimental researches, conducted in the Laboratory of Solid Biofuels of State Agrarian University of Moldova, conclusions have been drawn on the quantity, quality and prospects of using the straw and other cereal residues as raw material to obtain solid biofuels.

Scopul articolului constă în aprofundarea cercetărilor cu privire la cuantificarea cantitativă şi calitativă a biomasei provenite de la cultivarea cerealierelor spicoase, disponibilă în scopuri energetice. Pentru realizarea scopului propus a fost studiată oportunitatea folosirii paielor rezultate de la mai multe culturi cerealiere pentru obţinerea biocombustibililor solizi. Au fost analizaţi un şir de factori pro şi contra reieşind din tendinţele de dezvoltare a agriculturii organice în condiţiile Republicii Moldova şi calităţii biocombustibililor solizi obţinuţi din paie. În baza confruntării mai multor opinii disponibile în literatura de specialitate şi a unor cercetări experimentale proprii, realizate în cadrul Laboratorului de biocombustibili solizi de la Universitatea Agrară de Stat din Moldova, sunt formulate concluzii referitoare la cantitatea, calitatea şi perspectivele folosirii paielor şi altor reziduuri cerealiere în calitate de materie primă pentru obţinerea biocombustibililor solizi.

Cuvinte-cheie
Cerealiere spicoase, Coeficient de conversie,

Culturi energetice, Paie, biomasă