Optimizarea matematică a mediului de cultură pentru producerea ß-glucanilor la tulpina Saccharomyces cerevisiae CNMN-Y-20
Închide
Conţinutul numărului revistei
Articolul precedent
Articolul urmator
1063 8
Ultima descărcare din IBN:
2022-11-29 00:08
SM ISO690:2012
CHISELIŢA, Natalia, USATÎI, Agafia, MOLODOI, Elena, EFREMOVA, Nadejda, BEJENARU (FULGA), Ludmila, BORISOVA, Tamara. Optimizarea matematică a mediului de cultură pentru producerea ß-glucanilor la tulpina Saccharomyces cerevisiae CNMN-Y-20 . In: Studia Universitatis Moldaviae (Seria Ştiinţe Reale şi ale Naturii), 2013, nr. 6(66), pp. 49-53. ISSN 1814-3237.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Studia Universitatis Moldaviae (Seria Ştiinţe Reale şi ale Naturii)
Numărul 6(66) / 2013 / ISSN 1814-3237 /ISSNe 1857-498X

Optimizarea matematică a mediului de cultură pentru producerea ß-glucanilor la tulpina Saccharomyces cerevisiae CNMN-Y-20

Pag. 49-53

Chiseliţa Natalia, Usatîi Agafia, Molodoi Elena, Efremova Nadejda, Bejenaru (Fulga) Ludmila, Borisova Tamara
 
Institutul de Microbiologie şi Biotehnologie al AŞM
 
Disponibil în IBN: 10 aprilie 2014


Rezumat

În acest studiu sunt reflectate rezultatele optimizării mediului de cultivare pentru Saccharomyces cerevisiae CNMN-Y-20 în vederea sporirii conţinutului de β-glucani. Evidenţierea ingredientelor mediului de cultivare cu efect stimulator (cum ar fi sursa de carbon şi acetatul de zinc) a fost efectuată aplicând algoritmul Yates. Concentraţiile componentelor mediului de cultură optimizat sunt, g L-1: zaharoză – 37,0; (NH4)2SO4 – 3,0; MgSO4•7H2O – 0,7; NaCl – 0,5; Ca(NO3)2 – 0,4; KH2PO4 – 1,0; acetat de zinc – 0,00816; autolizat de drojdii – 10 ml. Mediul optimizat utilizat pentru cultivarea tul-pinii de drojdie se caracterizează prin obţinerea a 29,47±0,52% β-glucani în biomasa uscată, sau cu 31,8% mai mult decât mediul iniţial.

This paper contains results of optimization of culture medium for Saccharomyces cerevisiae CNMN-Y-20 with aim to increase β-glucans content. The selection of components of culture medium (carbon sources, zinc acetate) with sti-mulatory effect was carried out by applying the Yates algorithm. Concentrations of optimized culture medium compo-nents g L-1: saccharose – 37,0; (NH4)2SO4 – 3,0; MgSO4•7H2O – 0,7; NaCl – 0,5; Ca(NO3)2 – 0,4; KH2PO4 – 1,0; zinc acetate – 0,00816; yeast autolysate – 10 ml. Optimized medium used for cultivation of yeast strain is characterized by obtaining 29,47 ± 0.52% β-glucans per dry biomass or 31,8% more than the original medium.

Cuvinte-cheie
Saccharomyces cerevisiae, β-glucani, medii de cultură, optimizare