Fondul genetic al viţei de vie –precondiţie strategică a vitiviniculturii sustenabile
Închide
Conţinutul numărului revistei
Articolul precedent
Articolul urmator
979 48
Ultima descărcare din IBN:
2024-04-02 01:50
Căutarea după subiecte
similare conform CZU
575:634.8(478) (1)
Genetică generală. Citogenetică generală (427)
Viticultură. Viță de vie. Vii (624)
SM ISO690:2012
SAVIN, Gheorghe. Fondul genetic al viţei de vie –precondiţie strategică a vitiviniculturii sustenabile . In: Revista de Ştiinţă, Inovare, Cultură şi Artă „Akademos”, 2014, nr. 1(32), pp. 74-82. ISSN 1857-0461.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Revista de Ştiinţă, Inovare, Cultură şi Artă „Akademos”
Numărul 1(32) / 2014 / ISSN 1857-0461 /ISSNe 2587-3687

Fondul genetic al viţei de vie –precondiţie strategică a vitiviniculturii sustenabile
CZU: 575:634.8(478)

Pag. 74-82

Savin Gheorghe
 
Institutul Ştiinţifico-Practic de Horticultură şi Tehnologii Alimentare
 
 
Disponibil în IBN: 8 aprilie 2014


Rezumat

Sustainable utilisation of genetic resources in improving the assortment through the evaluation, creation, implementation of new valuable varieties with biological resistance is a key component of food and environment security. Achieved results of using the potential of grapevine Gene pool over the past 40 years are significant: new varieties for diverse utilisation, including seedless; complex biological resistance to stress factors, reduced pressing on the environment; the potential for ecological products. Solution of the future tasks will be possible providing some principles that are the part of the strategy of sustainable development of the vitiviniculture: wide diversity of genetic resources; its continous preservation; multisided exploration, inclusively based on modern biotechnology, molecular biology; finansing from the state.

Valorificarea sustenabilă a resurselor genetice în ameliorarea sortimentului prin prisma evaluării, creării, implementării soiurilor noi valoroase, cu rezistenţă biologică este o componentă esenţială a securităţii alimentare şi ecologice. Rezultatele utilizării potenţialului Fondului genetic al viţei de vie pe parcursul ultimilor 40 de ani sunt semnificative: soiuri noi de utilizare diversă, inclusiv apirene; rezistenţa biologică complexă la factorii stresanţi, presing redus asupra mediului ambiant; potenţial de obţinere a produselor ecologice. Soluţionarea viitoarelor sarcini ale vitiviniculturii: diversitatea largă a resurselor genetice; prezervarea lor; explorarea în baza biotehnologiilor moderne, biologiei moleculare; finanţare din partea statului.

Cuvinte-cheie
viţa de vie, resurse genetice, ameliorare genetică