Proprietăţile biochimice ale zerului ca supliment proteic la hrănirile de primăvară timpurie ale familiilor de albine
Închide
Conţinutul numărului revistei
Articolul precedent
Articolul urmator
1202 41
Ultima descărcare din IBN:
2024-03-21 10:31
SM ISO690:2012
VRABIE, Valeria, CIOCHINĂ, Valentina, FURDUI, Teodor, DERJANSCHI, Valeriu. Proprietăţile biochimice ale zerului ca supliment proteic la hrănirile de primăvară timpurie ale familiilor de albine. In: Buletin Ştiinţific. Revista de Etnografie, Ştiinţele Naturii şi Muzeologie (Serie Nouă) , 2013, nr. 18(31), pp. 124-132. ISSN 1857-0054.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Buletin Ştiinţific. Revista de Etnografie, Ştiinţele Naturii şi Muzeologie (Serie Nouă)
Numărul 18(31) / 2013 / ISSN 1857-0054

Proprietăţile biochimice ale zerului ca supliment proteic la hrănirile de primăvară timpurie ale familiilor de albine

Pag. 124-132

Vrabie Valeria, Ciochină Valentina, Furdui Teodor, Derjanschi Valeriu
 
Institutul de Fiziologie şi Sanocreatologie al AŞM
 
Disponibil în IBN: 18 februarie 2014


Rezumat

Utilizarea siropului din zahăr şi zer în calitate de supliment proteic la hrănirile de primăvară timpurie stimulează creşterea familiilor de albine şi majorarea productivităţii la culesul mierii de salcâm, comparativ cu familiile din grupul martor, cărora li s-a administrat sirop din zahăr cu apă. Rezultatele obţinute se explică prin faptul că zerul, inclus în componenţa amestecului, este valoros din punct de vedere al calităţii proteinelor, spectrului şi conţinutului aminoacizilor esenţiali, care este net mai mare comparativ cu polenul, precum şi cu alte surse de proteine. Zerul de asemenea conţine toate vitaminele grupei B, enzime şi minerale, care sporesc capacităţile lucrătoare ale albinelor, activează ponderea reginei, ameliorează hrănirea puietului.

Using sugar syrup and whey as dietary protein supplements in early spring stimulates the growth of bee families and increases the production of black locust honey, as compared to families in the control group fed with sugar syrup with water. The results obtained can be explained by the fact that whey, which is included in the composition of the mixture, is important from the point of view of protein quality, the variation and the content of essential amino acids in whey, which is significantly higher than that in pollen and other natural sources of proteins. Whey also contains all vitamins of the B group, enzymes and minerals that enhance the productivity of bees, activate the weight of the queen, and improve the feeding of juvenile bees.

Cuvinte-cheie
Protein, amino acid, Pollen, whey,

honey bee.