Evaluarea igienică comparativă a izbucnirilor de intoxicaţii alimentare în raport cu inofensivitatea alimentelor în municipiul Chişinău
Închide
Conţinutul numărului revistei
Articolul precedent
Articolul urmator
823 13
Ultima descărcare din IBN:
2023-12-11 19:16
SM ISO690:2012
CERNELEA, Natalia, RÎMIŞ, Constantin, CHIRLICI, Alexei. Evaluarea igienică comparativă a izbucnirilor de intoxicaţii alimentare în raport cu inofensivitatea alimentelor în municipiul Chişinău. In: Analele Ştiinţifice ale USMF „N. Testemiţanu”, 2013, nr. 2(14), pp. 120-124. ISSN 1857-1719.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Analele Ştiinţifice ale USMF „N. Testemiţanu”
Numărul 2(14) / 2013 / ISSN 1857-1719

Evaluarea igienică comparativă a izbucnirilor de intoxicaţii alimentare în raport cu inofensivitatea alimentelor în municipiul Chişinău

Pag. 120-124

Cernelea Natalia1, Rîmiş Constantin2, Chirlici Alexei1
 
1 Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu“,
2 Centrul de Sănătate Publică Chişinău
 
 
Disponibil în IBN: 23 ianuarie 2014


Rezumat

Au fost studiate izbucnirile de intoxicaţii alimentare, atât de origine microbiană, cât şi nemicrobiană, care au avut loc în municipiul Chişinău pe parcursul ultimei perioade de 10 ani(2003-2012). S-a constatat, că acestea se înregistrau anual. Cota-parte a probelor de alimente, care n-au corespuns standardelor în vigoare, a avut tendinţa spre scădere. Au fost determinate principalele produse alimentare incriminate, factorii şi condiţiile, care au favorizat apariţia maladiilor. Analiza rezultatelor obţinute permite elaborarea unui plan de măsuri de prevenire a intoxicaţiilor alimentare.

It was studied the outbreaks of food poisoning, both microbial and non-microbial origin occurred in Chisinau municipality over the last period of 10 years (2003 -2012). It was established, that they were recorded annually. The share of the food samples that didn’t meet the current standards had a tendency to decreasing. There were determined the main offending food-stuffs, factors and conditions that favored the appearance of diseases. The analysis of the obtained results allows the developing of a plan of measures for prevention of food poisoning.