Fortificarea viabilităţii şi a indicilor de creştere a puietului de cosaş (Ctenopharyngodon idella) prin utilizarea tescovinei de struguri şi a bioproduselor levuriene
Închide
Conţinutul numărului revistei
Articolul precedent
Articolul urmator
1009 11
Ultima descărcare din IBN:
2024-04-01 21:39
Căutarea după subiecte
similare conform CZU
639.311.034.043.13 (1)
Vânătoare. Pescuit. Piscicultură (79)
SM ISO690:2012
USATÎI, Marin, DADU, Ana, USATÎI, Agafia, CHISELIŢA, Natalia. Fortificarea viabilităţii şi a indicilor de creştere a puietului de cosaş (Ctenopharyngodon idella) prin utilizarea tescovinei de struguri şi a bioproduselor levuriene . In: Ştiinţa Agricolă, 2013, nr. 2, pp. 101-105. ISSN 1857-0003.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Ştiinţa Agricolă
Numărul 2 / 2013 / ISSN 1857-0003 /ISSNe 2587-3202

Fortificarea viabilităţii şi a indicilor de creştere a puietului de cosaş (Ctenopharyngodon idella) prin utilizarea tescovinei de struguri şi a bioproduselor levuriene
CZU: 639.311.034.043.13

Pag. 101-105

Usatîi Marin1, Dadu Ana1, Usatîi Agafia2, Chiseliţa Natalia2
 
1 Institutul de Zoologie al AŞM,
2 Institutul de Microbiologie şi Biotehnologie al AŞM
 
 
Disponibil în IBN: 15 ianuarie 2014


Rezumat

The purpose of our researches was to develop a cheap feed recipe for improving the bio-productive indices of juvenile phytophagous fishes. The experiments were performed on a total of 160 larvae of grass carp(Ctenopharyngodon idella), divided into 3 groups: one control and two experimental groups. The ration of juvenile grass carp from the control group consisted of: yeast autolysate, fish meal, wheat flour, milk powder, methionine and vitamin-mineral premix. In the experimental rations, wheat flour was replaced by grape marc meal and yeast autolysate– by dry wine yeast. In addition, the immunostimulatory bio-product b - glucans extracted from cell walls of Saccharomyces cerevisiae was administered. The results showed that the introduction of the mentioned components to the feed provides the organism of larvae of phytophagous fishes with easily assimilated protein and carbohydrate substances, thus stimulating the metabolic processes and increasing the overall ichthyo-mass. The use of the given feed recipe leads to an increase of 22.0-26.7% of the survival rate, 16.9-24.0% of the average larvae weight, 45.2-56.3% of the average general ichthyo-mass, compared to the control group. The stimulating effect was achieved when administering the feed 5-10 days after hatching, during a period of 20 days. Depending on the age, the feed is administered every 3-4 hours according to the ratio of 75-50% of feed per mass unit of larvae.

Scopul cercetărilor constă în elaborarea unei reţete de furaj ieftin pentru îmbunătăţirea indicilor bioproductivi ai puietului de peşti fitofagi. Experienţele s-au efectuat pe un număr de 160 larve de cosaşi(Ctenopharyngodon idella), divizate în 3 loturi: unul martor şi două experimentale. Raţia puietului martor a fost constituită din: autolizat de drojdii, făină de peşte, făină de grâu, lapte praf, metionină şi premix vitamino-mineral. În raţiile experimentale făina de grâu a fost substituită cu făină de tescovină de struguri, iar autolizatul de drojdii– cu drojdie de vin uscată. Adiţional s-a administrat bioprodusul imunostimulator b-glucani, obţinut din pereţii celulari ai levurilor Saccharomyces cerevisiae. Rezultatele au arătat, că introducerea în furaj a componentelor date asigură organismul larvelor de peşti fitofagi cu substanţe proteice şi glucidice uşor asimilabile, ceea ce duce la stimularea proceselor metabolice şi la creşterea ihtiomasei generale. Utilizarea reţetei furajere conduce la sporirea cu 22,0-26,7 % a ratei de supravieţuire, cu 16,9-24,0 % a masei medii a unei larve, cu 45,2-56,3% a ihtiomasei generale medii, faţă de martor. Efectul stimulativ se obţine la administrarea furajului după 5-10 zile de la eclozare, pe parcursul a 20 zile. În dependenţă de vârstă, furajarea se efectuează reieşind din 75-50 % furaj la o unitate de masă a larvelor, administrare la fiecare 3-4 ore.

Cuvinte-cheie
Ctenopharyngodon idella, b-glucani, Creştere în greutate,

Furaj, Tescovină de struguri, Drojdii de vin, viabilitate