Aspecte termodinamice ale productivităţii biologice şi securităţii alimentare
Închide
Conţinutul numărului revistei
Articolul precedent
Articolul urmator
996 4
Ultima descărcare din IBN:
2022-12-03 13:43
Căutarea după subiecte
similare conform CZU
504.062+338.439.6 (1)
Știința mediului înconjurător (916)
Producție și servicii în funcție de sectoarele economice (1504)
SM ISO690:2012
DEDIU, Ion. Aspecte termodinamice ale productivităţii biologice şi securităţii alimentare . In: Revista de Ştiinţă, Inovare, Cultură şi Artă „Akademos”, 2013, nr. 3(30), pp. 45-48. ISSN 1857-0461.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Revista de Ştiinţă, Inovare, Cultură şi Artă „Akademos”
Numărul 3(30) / 2013 / ISSN 1857-0461 /ISSNe 2587-3687

Aspecte termodinamice ale productivităţii biologice şi securităţii alimentare
CZU: 504.062+338.439.6

Pag. 45-48

Dediu Ion
 
Institutul de Ecologie şi Geografie al AŞM
 
 
Disponibil în IBN: 6 decembrie 2013


Rezumat

e thermodynamic, bioproductivity and food safety aspects have been analysed from the point of view of energy conservation and the entropy laws. The investigation is provided wilhin quadriature of fundamental ecological factors (energy, matter, space and information), uwich possess an fi nite character, of the general theory of systems (L. von Bertalanffy, M. Mesarovič, I. Prigogin, D. N. Meadows etc.), as well as of bioeconomic and ecological equilibrium principles. The potential bioproductivy fi nitudiness are postulated, which should be compelled set at the base of rechonings the human development index of each country (region, nation).

Sunt analizate aspectele termodinamice ale bioproductivităţii, securităţii / siguranţei alimentare avându-se în vedere legea conservării energiei şi legea entropiei. Abordarea se face în cadrul a patru factori ecologici fundamentali (energie, materie, spaţiu şi informaţie), care au un caracter fi nit, a teoriei generale a sistemelor (L. von Bertalanffy, M. Mesarovič, I. Prigogin, D. N. Meadows ş. a.), precum şi a principiilor bioeconomice şi echilibrului ecologic. Se postulează fi nitudinea bioproductivităţii biologice, determinată de fi nitudinea componentelor factorilor ecologici fundamentali, care trebuie puşi la bază calculării indicelui dezvoltării umane a fi ecărei ţări (naţiuni, regiuni).

Cuvinte-cheie
termodinamică, entropie,

factori ecologici fundamentali, productivitate biologică, securitate/ siguranţă