Esenţa şi definirea noţiunii de amnistie
Închide
Conţinutul numărului revistei
Articolul precedent
Articolul urmator
823 16
Ultima descărcare din IBN:
2024-02-23 11:40
SM ISO690:2012
SIMINEANU, Diana. Esenţa şi definirea noţiunii de amnistie. In: Anale ştiinţifice ale Academiei „Ştefan cel Mare” a MAI al RM: ştiinţe juridice, 2012, nr. XII(1), pp. 164-170. ISSN 1857-0976.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Anale ştiinţifice ale Academiei „Ştefan cel Mare” a MAI al RM: ştiinţe juridice
Numărul XII(1) / 2012 / ISSN 1857-0976

Esenţa şi definirea noţiunii de amnistie

Pag. 164-170

Simineanu Diana
 
Academia „Ştefan cel Mare“ a MAI al Republicii Moldova
 
 
Disponibil în IBN: 11 decembrie 2013


Rezumat

În articol este întreprinsă o cercetare multiaspectuală a naturii juridice a amnistiei, fiind elucidată semnificaţia etimologică a termenului „amnistie”, fapt care a permis determinarea locului şi rolului acesteia în perimetrul altor instituţii similare. În acest sens, se accentuează că amnistia este, înainte de toate, un drept real al individului de a fi iertat, pe motive că infracţiunea a fost comisă în împrejurări atenuante şi, în al doilea rând, s-a creat o situaţie favorabilă la momentul emiterii actului de amnistie.

Dans l’article est entreprise une recherche multiaspectuelle de la nature juridique de l’amnistie, étant élucidée la signification étimologique du terme “amnistie”, ce qui a permis la détermination du lieu et du rôle de celle-ci dans le périmètre d’autres institutions similaires. En ce sens on accentue que l’amnistie est, d’abord, un droit réel de l’individu d’être pardonné, en raison que l’infraction a été commise dans des circonstances atténuantes et, deuxièmement, il s’est créée une situation favorable au moment de l’émission de l’acte de l’amnistie.

Cuvinte-cheie
amnistie,

caracteristicile amnistiei, definirea amnistiei.