Stratificarea socioculturală din Republica Moldova – tranziţie spre post-modernitate
Închide
Conţinutul numărului revistei
Articolul precedent
Articolul urmator
1217 3
Ultima descărcare din IBN:
2016-04-11 16:15
SM ISO690:2012
CARAMAN, Iurie, COMENDANT, Tatiana. Stratificarea socioculturală din Republica Moldova – tranziţie spre post-modernitate. In: La Francopolyphonie, 2012, nr. 2(7), pp. 135-143. ISSN 1857-1883.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
La Francopolyphonie
Numărul 2(7) / 2012 / ISSN 1857-1883

Stratificarea socioculturală din Republica Moldova – tranziţie spre post-modernitate

Pag. 135-143

Caraman Iurie1, Comendant Tatiana2
 
1 Institutul Integrare Europeană şi Ştiinţe Politice al AȘM,
2 Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice
 
 
Disponibil în IBN: 5 decembrie 2013


Rezumat

La stratification culturelle devient plus importante dans l’établissement des distinctions entre les individus à mesure que la société passe de la modernité à la post-modernité. Un groupe d’experts formé de 120 personnes exerçant leur activité dans le domaine de l’enseignement et de la culture, a entrepris une étude pour examiner la stratification socioculturelle de la République de Moldova. Durant le processus de mondialisation qui touche également la culture avec tous ses aspects et ses conséquences, celle-ci fournit la clé pour la compréhension du mode d’organisation structurale de la société. La diversité culturelle est le résultat de la diversité de ses structures sociales. Les modèles culturels deviennent une forme de mise en application de la culture qui exige d’être portée à une réalité contextuelle sociale, politique, matérielle, spirituelle.

Stratificarea culturală devine tot mai importantă în stabilirea distincţiilor dintre indivizi, pe măsură ce societatea trece de la modernitate la post-modernitate. Pentru studierea staratificării socioculturale din Republica Moldova a fost realizat Un studiu sociologic de experţi, format din 120 persoane, care activează în domeniile învăţămîntului şi al culturii. În procesului de globalizare în care este expusă şi cultura cu toate aspectele şi consecinţele ei, anume ea oferă cheia înţelegerii modului de structurare a societăţii de către membrii care o compun. Diversitatea culturală rezultă din diversitatea structurilor sociale. Modelele culturale devin o formă de aplicabilitate a culturii care se cere adusă la o realitate contextuală socială, politică, materială, spirituală.

Cuvinte-cheie
cultură,

stratificare culturală, grupuri de referinţă, cultură folk, cultură populară