De la vocaţie şi lealitate - la conservarea şi valorificarea muzicii tradiţionale (Folcloristul Andrei Tamazlâcaru la 65 de ani)
Închide
Conţinutul numărului revistei
Articolul precedent
Articolul urmator
709 4
Ultima descărcare din IBN:
2023-01-23 13:05
SM ISO690:2012
GHILAŞ, Victor. De la vocaţie şi lealitate - la conservarea şi valorificarea muzicii tradiţionale (Folcloristul Andrei Tamazlâcaru la 65 de ani) . In: Buletin Ştiinţific. Revista de Etnografie, Ştiinţele Naturii şi Muzeologie (Serie Nouă) , 2005, nr. 3(16), pp. 343-348. ISSN 1857-0054.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Buletin Ştiinţific. Revista de Etnografie, Ştiinţele Naturii şi Muzeologie (Serie Nouă)
Numărul 3(16) / 2005 / ISSN 1857-0054

De la vocaţie şi lealitate - la conservarea şi valorificarea muzicii tradiţionale (Folcloristul Andrei Tamazlâcaru la 65 de ani)

Pag. 343-348

Ghilaş Victor
 
Academia de Ştiinţe a Moldovei
 
 
Disponibil în IBN: 16 decembrie 2013


Rezumat

Scopul acestui demers este de a evoca activitatea folcloristului Andrei Tamazlâcaru care, de curând, a împlinit onorabila vârstă de 65 de ani. În domeniul muzicii etnice, Domnia sa trudeşte de peste patru decenii, perioadă de timp în care a reuşit să adune mii de melodii tradiţionale de pe întreg teritoriul Republicii Moldova, a regiunilor Odesa şi Cernăuţi din Ucraina. O parte dintre aceste creaţii au fost transcrise şi publicate în 6 (şase) culegeri de folclor, care reprezintă un bogat material factologic cu posibilităţi de valorificare pe plan ştiinţific şi artistic. O altă direcţie, în care şi-a investit eforturile folcloristul evocat, o constituie activitatea sa de circa un sfert de veac în calitate de îndrumător artistic al ansamblului „Tălăncuţa”, prin intermediul căruia a propagat cu succes folclorul muzical autohton atât în ţară, cât şi peste hotarele ei, lansând pe această cale mai mulţi interpreţi de folclor. Ajuns la vârsta înţelepciunii, Andrei Tamazlâcaru rămâne a fi în continuare un fidel şi activ susţinător al conservării şi punerii în valoare a moştenirii spirituale sonore a poporului nostru.

L’objectif de cette démarche est de mettre en lumière l’activité du folkloriste Andrei Tamazlâcaru qui a atteint récemment l’honorable âge de 65 ans. Le Maître peine depuis plus de quatre décennies dans le domaine de la musique ethnique, temps pendant lequel il a réussi à amasser mille mélodies traditionnelles de partout dans la République de Moldova et les régions Odessa et Tchernaoutsy de l’Ukraine. Certaines de ces créations ont été transcrites et publiées dans les 6 (six) recueils folkloriques qui représentent un riche matériel factuel disposant des possibilités de valorisation au plan scientifique et artistique. Une autre direction où le folkloriste mentionné a investi ses efforts est constituée par son activité d’environ un quart de siècle en qualité de maître artistique de l’ensemble «Tălăncuţa», par l’intermédiaire duquel il a propagé avec succès le folklore musical autochtone autant dans le pays et à l’étranger, en lançant plusieurs interprètes de créations folkloristiques. Arrivé à l’âge de la sagesse, Andrei Tamazlâcaru reste toujours un adepte fidèle et actif de la préservation et de la mise en valeur de l’héritage spirituel sonore de notre peuple.