Procedee de obţinere şi purificare a noilor preparate antioxidante de origine proteică din biomasa cianobacteriei spirulina platensis
Închide
Conţinutul numărului revistei
Articolul precedent
Articolul urmator
1267 9
Ultima descărcare din IBN:
2023-10-16 15:45
SM ISO690:2012
EFREMOVA, Nadejda, REVA, Veaceslav, BULIMAGA, Valentina, GULEA, Aurelian, CHIRIAC, Tatiana, RUDIC, Valeriu. Procedee de obţinere şi purificare a noilor preparate antioxidante de origine proteică din biomasa cianobacteriei spirulina platensis. In: Buletinul Academiei de Ştiinţe a Moldovei. Ştiinţele vieţii, 2009, nr. 3(309), pp. 137-143. ISSN 1857-064X.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Buletinul Academiei de Ştiinţe a Moldovei. Ştiinţele vieţii
Numărul 3(309) / 2009 / ISSN 1857-064X

Procedee de obţinere şi purificare a noilor preparate antioxidante de origine proteică din biomasa cianobacteriei spirulina platensis

Pag. 137-143

Efremova Nadejda1, Reva Veaceslav1, Bulimaga Valentina1, Gulea Aurelian1, Chiriac Tatiana2, Rudic Valeriu2
 
1 Universitatea de Stat din Moldova,
2 Institutul de Microbiologie şi Biotehnologie al AŞM
 
 
Disponibil în IBN: 13 decembrie 2013


Rezumat

Elucidarea rolului diferitor forme de radicali liberi în apariţia şi evoluţia unor maladii cronice este comparabilă cu stabilirea rolului microorganismelor ca agenţi patogeni ai bolilor infecţioase [3, 18, 22, 24]. În caz de dezechilibru între formarea de radicali liberi şi sistemul de protecţie antioxidantă, în celule apare stresul oxidativ, considerat cauza apariţiei şi evoluţiei diferitor maladii [20,24,25,27,32,33,35,36]. Astfel, în ultimele decenii s-a intensicat interesul cercetărilor faţă de antioxidanţi, – principii active funcţionale responsabile de neutralizarea efectelor negative ale stresului oxidativ asupra organismelor vii [1-2, 8, 17]. În vederea obţinerii antioxidanţilor naturali, sunt explorate materiile vegetale, dintre care unei valoricări tot mai intense sunt supuse cianobacteriile şi microalgele. Este de menţionat şi faptul că antioxidanţii obţinuţi din surse naturale, precum este biomasa de cianobacterii şi microalge, sunt mai ecienţi în comparaţie cu antioxidanţii sintetizaţi pe cale chimică [28].

DataCite XML Export

<?xml version='1.0' encoding='utf-8'?>
<resource xmlns:xsi='http://www.w3.org/2001/XMLSchema-instance' xmlns='http://datacite.org/schema/kernel-3' xsi:schemaLocation='http://datacite.org/schema/kernel-3 http://schema.datacite.org/meta/kernel-3/metadata.xsd'>
<creators>
<creator>
<creatorName>Efremova, N.V.</creatorName>
<affiliation>Universitatea de Stat din Moldova, Moldova, Republica</affiliation>
</creator>
<creator>
<creatorName>Reva, V.A.</creatorName>
<affiliation>Universitatea de Stat din Moldova, Moldova, Republica</affiliation>
</creator>
<creator>
<creatorName>Bulimaga, V.P.</creatorName>
<affiliation>Universitatea de Stat din Moldova, Moldova, Republica</affiliation>
</creator>
<creator>
<creatorName>Gulea, A.P.</creatorName>
<affiliation>Universitatea de Stat din Moldova, Moldova, Republica</affiliation>
</creator>
<creator>
<creatorName>Chiriac, T.V.</creatorName>
<affiliation>Institutul de Microbiologie şi Biotehnologie al AŞM, Moldova, Republica</affiliation>
</creator>
<creator>
<creatorName>Rudic, V.F.</creatorName>
<affiliation>Institutul de Microbiologie şi Biotehnologie al AŞM, Moldova, Republica</affiliation>
</creator>
</creators>
<titles>
<title xml:lang='ro'>Procedee de obţinere şi purificare a noilor preparate antioxidante de origine proteică din biomasa cianobacteriei spirulina platensis</title>
</titles>
<publisher>Instrumentul Bibliometric National</publisher>
<publicationYear>2009</publicationYear>
<relatedIdentifier relatedIdentifierType='ISSN' relationType='IsPartOf'>1857-064X</relatedIdentifier>
<dates>
<date dateType='Issued'>2009-01-01</date>
</dates>
<resourceType resourceTypeGeneral='Text'>Journal article</resourceType>
<descriptions>
<description xml:lang='ro' descriptionType='Abstract'>Elucidarea rolului diferitor forme de radicali liberi în apariţia şi evoluţia unor maladii
cronice este comparabilă cu stabilirea rolului microorganismelor ca agenţi patogeni ai
bolilor infecţioase [3, 18, 22, 24]. În caz de dezechilibru între formarea de radicali liberi
şi sistemul de protecţie antioxidantă, în celule apare stresul oxidativ, considerat cauza
apariţiei şi evoluţiei diferitor maladii [20,24,25,27,32,33,35,36].
Astfel, în ultimele decenii s-a intensicat interesul cercetărilor faţă de antioxidanţi, –
principii active funcţionale responsabile de neutralizarea efectelor negative ale stresului
oxidativ asupra organismelor vii [1-2, 8, 17]. În vederea obţinerii antioxidanţilor
naturali, sunt explorate materiile vegetale, dintre care unei valoricări tot mai intense
sunt supuse cianobacteriile şi microalgele. Este de menţionat şi faptul că antioxidanţii
obţinuţi din surse naturale, precum este biomasa de cianobacterii şi microalge, sunt mai
ecienţi în comparaţie cu antioxidanţii sintetizaţi pe cale chimică [28].
</description>
</descriptions>
<formats>
<format>application/pdf</format>
</formats>
</resource>