Conţinutul numărului revistei |
Articolul precedent |
Articolul urmator |
720 4 |
Ultima descărcare din IBN: 2024-03-26 12:42 |
SM ISO690:2012 БАБИЦКИЙ, Андрей. Главный фактор, определяющий содержание белка и его качество в зерне твердой пшеницы. In: Studia Universitatis Moldaviae (Seria Ştiinţe Reale şi ale Naturii), 2011, nr. 1(41), pp. 92-96. ISSN 1814-3237. |
EXPORT metadate: Google Scholar Crossref CERIF DataCite Dublin Core |
Studia Universitatis Moldaviae (Seria Ştiinţe Reale şi ale Naturii) | ||||||
Numărul 1(41) / 2011 / ISSN 1814-3237 /ISSNe 1857-498X | ||||||
|
||||||
Pag. 92-96 | ||||||
|
||||||
Descarcă PDF | ||||||
Rezumat | ||||||
În articol este elucidată influenţa umidităţii şi a nutriţiei minerale asupra conţinutului de proteină în bobul soiului de
grâu durum de primăvară Harkovskaia-46. S-a constatat că factorul determinant este nivelul de umiditate din sol, iar
nutriţia minerală mai slab acţionează asupra cantităţii de proteine. Valoarea de alimentaţie a proteinei corelează negativ
cu cantitatea ei în seminţele de grâu şi, de asemenea, depinde de nivelul umidităţii din sol. Concluzia este că factorul
principal care controlează cantitatea de proteină şi valoarea ei nutritivă în bobul grâului durum în zona de creştere
agrosilvică este nivelul umidităţii solului. Gliadins sunt proteine cvasistres şi sinteza lor excesivă este un răspuns ce
indică la stresul de apă în ţesuturile plantelor. |
||||||
|