Главный фактор, определяющий содержание белка и его качество в зерне твердой пшеницы
Închide
Conţinutul numărului revistei
Articolul precedent
Articolul urmator
720 4
Ultima descărcare din IBN:
2024-03-26 12:42
SM ISO690:2012
БАБИЦКИЙ, Андрей. Главный фактор, определяющий содержание белка и его качество в зерне твердой пшеницы. In: Studia Universitatis Moldaviae (Seria Ştiinţe Reale şi ale Naturii), 2011, nr. 1(41), pp. 92-96. ISSN 1814-3237.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Studia Universitatis Moldaviae (Seria Ştiinţe Reale şi ale Naturii)
Numărul 1(41) / 2011 / ISSN 1814-3237 /ISSNe 1857-498X

Главный фактор, определяющий содержание белка и его качество в зерне твердой пшеницы

Pag. 92-96

Бабицкий Андрей
 
Молдавский Государственный Университет
 
 
Disponibil în IBN: 17 decembrie 2013


Rezumat

În articol este elucidată influenţa umidităţii şi a nutriţiei minerale asupra conţinutului de proteină în bobul soiului de grâu durum de primăvară Harkovskaia-46. S-a constatat că factorul determinant este nivelul de umiditate din sol, iar nutriţia minerală mai slab acţionează asupra cantităţii de proteine. Valoarea de alimentaţie a proteinei corelează negativ cu cantitatea ei în seminţele de grâu şi, de asemenea, depinde de nivelul umidităţii din sol. Concluzia este că factorul principal care controlează cantitatea de proteină şi valoarea ei nutritivă în bobul grâului durum în zona de creştere agrosilvică este nivelul umidităţii solului. Gliadins sunt proteine cvasistres şi sinteza lor excesivă este un răspuns ce indică la stresul de apă în ţesuturile plantelor.

This article shows that the same variety or genotype of wheat Kharkiv 46 varies significantly in protein content depending on the conditions of soil moisture and mineral nutrition levels. Furthermore, a more determining factor is the level of soil moisture and mineral nutrition data embedded in the limits of variation of soil moisture. The nutritional value of protein is associated with a negative coupling protein content in wheat grain, and also greatly depends on the level of soil moisture. Hence it is clear conclusion that the main factor that controls how the content of protein and its nutritional value for growing durum wheat in the agro-forest-steppe zone is the level of soil moisture.