Condițiile climatice – factor de risc în dezvoltarea sectorului agroalimentar
Închide
Articolul precedent
Articolul urmator
275 7
Ultima descărcare din IBN:
2024-02-08 13:09
Căutarea după subiecte
similare conform CZU
634.8 (646)
Viticultură. Viță de vie. Vii (624)
SM ISO690:2012
GODOROJA, Mariana, NICOLAESCU, Gheorghe, COCIORVA, Svetlana, VOINESCO, Cornelia, NOVAC, Tatiana, PROCOPENCO, Valeria, MOGÎLDEA, Olga, DOSCA, Ion, MAȚCU, Gheorghe. Condițiile climatice – factor de risc în dezvoltarea sectorului agroalimentar. In: Sectorul agroalimentar – realizări și perspective, Ed. 1, 11-12 noiembrie 2022, Chisinau. Chişinău: "Print-Caro" SRL, 2023, pp. 107-108. ISBN 978-9975-165-51-8..
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Sectorul agroalimentar – realizări și perspective 2023
Simpozionul "Sectorul agroalimentar – realizări și perspective"
1, Chisinau, Moldova, 11-12 noiembrie 2022

Condițiile climatice – factor de risc în dezvoltarea sectorului agroalimentar

CZU: 634.8

Pag. 107-108

Godoroja Mariana, Nicolaescu Gheorghe, Cociorva Svetlana, Voinesco Cornelia, Novac Tatiana, Procopenco Valeria, Mogîldea Olga, Dosca Ion, Mațcu Gheorghe
 
Universitatea Tehnică a Moldovei
 
 
Disponibil în IBN: 20 martie 2023


Rezumat

Climatic conditions can be an important risk factor in the development of the agri-food sector, because agricultural crops are sensitive to changes in temperature, humidity, precipitation and other weather conditions. Climate change, such as global warming, can bring about significant changes in weather patterns, such as more frequent periods of drought, floods, storms or extreme temperatures. These extreme weather conditions can lead to significant crop losses, thus affecting the food safety and economic security of farmers. In addition, climate change can also affect the quality of agricultural products. For example, an increase in temperature can affect the taste, aroma and texture of agricultural products, which can lead to a decrease in the quality of food products. In addition, some species of plants and animals may be affected by climate change, which may lead to the loss of genetic diversity and increase the risk of extinction of certain species. To reduce the impact of extreme weather and climate change on the agri-food sector, farmers and food producers can take steps to adapt and become more resilient to these changes. For example, sustainable agricultural practices can be implemented, such as efficient irrigation, crop rotation (ie using crop rotations), using plant varieties that are more resistant to drought or disease, and practicing organic farming. In addition, governments and international organizations can support research and development to find new and innovative solutions to deal with climate change and promote sustainable food production.

Condițiile climatice pot fi un factor important de risc în dezvoltarea sectorului agroalimentar, deoarece culturile agricole sunt sensibile la schimbările în temperatură, umiditate, precipitații și alte condiții meteorologice. Schimbările climatice, cum ar fi încălzirea globală, pot aduce variații semnificative în tiparele meteorologice, precum perioade mai frecvente de secetă, inundații, furtuni sau temperaturi extreme. Aceste condiții meteorologice extreme pot duce la pierderi semnificative ale recoltelor, afectând astfel siguranța alimentară și securitatea economică a fermierilor. În plus, schimbările climatice pot afecta și calitatea produselor agricole. Spre exemplu, o creștere a temperaturii poate afecta gustul, aroma și textura produselor agricole, ceea ce poate duce la o scădere a calității produselor alimentare. În plus, unele specii de plante și animale pot fi afectate de schimbările climatice, ceea ce poate duce la pierderea diversității genetice și la creșterea riscului de extincție a anumitor specii. Pentru a reduce impactul condițiilor meteorologice extreme și a schimbărilor climatice asupra sectorului agroalimentar, fermierii și producătorii de alimente pot lua măsuri pentru a se adapta și a deveni mai rezistenți la aceste schimbări. De exemplu, pot fi implementate practici agricole durabile, cum ar fi irigarea eficientă, rotația culturilor (adică utilizarea asolamentelor), utilizarea de soiuri de plante mai rezistente la secetă sau la boli și practicarea agriculturii ecologice. În plus, guvernele și organizațiile internaționale pot sprijini cercetarea și dezvoltarea pentru a găsi soluții noi și inovatoare pentru a face față schimbărilor climatice și pentru a promova o producție alimentară durabilă. Condițiile climatice relativ favorabile, poziția geografică prielnică, solurile fertile și biodiversitatea Republicii Moldova, favorizează atragerea de investiții pentru modernizarea și dezvoltarea sectorului agroalimentar. În concluzie putem menționa că schimbările vor continua să aibă loc de-a lungul deceniilor, sau acestea vor avea impact sectorului agroalimentar.

Cuvinte-cheie
agri-food sector, climatic conditions, development,

condiţii climatice, dezvoltare, Sector agroalimentar.