Democraţia în dimensiunea cronogeopolitică
Închide
Conţinutul numărului revistei
Articolul precedent
Articolul urmator
772 6
Ultima descărcare din IBN:
2023-11-15 18:05
SM ISO690:2012
GORINCIOI, Iulia. Democraţia în dimensiunea cronogeopolitică. In: Moldoscopie, 2010, nr. 4(51), pp. 93-105. ISSN 1812-2566.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Moldoscopie
Numărul 4(51) / 2010 / ISSN 1812-2566 /ISSNe 2587-4063

Democraţia în dimensiunea cronogeopolitică

Pag. 93-105

Gorincioi Iulia
 
Universitatea de Stat din Moldova
 
 
Disponibil în IBN: 10 decembrie 2013


Rezumat

În articolul prezentat autorul ne prezintă o analiză politico-filosofică a democraţiei. Astfel, multitudinea formelor de manifestare a ei în perspectivă axiologică ne redă democraţia ca o valoare politică şi socială de sinteză. Perspectiva analizei cronogeopolitice efectuiază delimitarea nivelului local şi celui naţional al democraţiei la general şi a modelelor formelor antice de realizare a politicului: spaţiul politic al obştii civile şi spaţiul politic al imperiului. În special, autorul se opreşte la analiza comparată a abordării formaţionale şi civilizaţionale a democraţiei. Astfel, pentru optimizarea analizei efectuate, autorul întroduce dimensiunea continuumului spaţiu-temporal al democraţiei.

Dans l’article «Démocratie en dimension cronogéopolitique» l’auteur présente une analyse politico-philosophique de la démocratie. Ainsi, de nombreuses formes de sa manifestation dans la perspective axiologique représentent la démocratie comme une valeur politique et sociale de synthèse. La perspective d’analyse cronogéopolitique effectue la délimitation du niveau local et national de la démocratie et des modèles de formes anciennes de la réalisation de la politique: l’espace politique de la communauté civile et l’espace politique de l'empire. En particulier, l'auteur s'arrête sur l’analyse comparative de l’étude formationnelle et civilisationnelle de la démocratie. Pour l’optimisation de l’analyse, l'auteur introduit la dimension du continuum espace-temps de la démocratie.