Conţinutul numărului revistei |
Articolul precedent |
Articolul urmator |
312 11 |
Ultima descărcare din IBN: 2024-02-14 00:09 |
Căutarea după subiecte similare conform CZU |
616.329/.33-002:613.2 (1) |
Patologia sistemului digestiv. Tulburări ale tubului alimentar (1732) |
Dietă. Principii de nutriţie aplicate la hrană şi alimente (181) |
SM ISO690:2012 STOICA, Mihaela, SÂRBU, Oxana, SCORPAN, Anatolie, ISTRATI, Valeriu, GAVRILIUC, Svetlana, CALIN, Ghenadie, CONDRATCHI, Ludmila, GOREA, Alexandru. Impactul factorilor alimentari în dezvoltarea bolii de reflux gastroesofagian . In: Sănătate Publică, Economie şi Management în Medicină , 2022, nr. 2(93-S), pp. 211-216. ISSN 1729-8687. |
EXPORT metadate: Google Scholar Crossref CERIF DataCite Dublin Core |
Sănătate Publică, Economie şi Management în Medicină | ||||||
Numărul 2(93-S) / 2022 / ISSN 1729-8687 /ISSNe 2587-3873 | ||||||
|
||||||
CZU: 616.329/.33-002:613.2 | ||||||
Pag. 211-216 | ||||||
|
||||||
Descarcă PDF | ||||||
Rezumat | ||||||
În 2019, au existat 783,95 milioane de cazuri de BRGE la nivel global, iar această cifra este in continuie creștere. Studiile sugerează că aproximativ 60 – 70% dintre pacienții cu BRGE sunt hipersensibili la nutrienții alimentari, iar anumite produse se fac vinovate de apariția simptomelor caracteristice acestei boli. Am realizat un studiu cercetând articolele din bazele de date PubMed, Z-library, NCIB, Medscape, Mendeley aplicând cuvintele cheie: „factorii”, „alimentație”, „BRGE”, “impact”, ” risc’, care au fost combinate între ele. Anumite produse alimentare pot contribui la apariția simptomelor BRGE. Mecanismul de acțiune a alimentelor poate fi protectivă sau iritativă cu acțiune asupra mucoasei gastroesofagiene și cu mecanism de inhibare sau stimulare a tonusului SEI. Astfel alimentele interzise sunt: alcoolul, cafea, ciocolata, grasimile, fructee – citricele, codimentele și băuturile carbogazoase, iar cele permise sunt: alimentele bogate în proteine, legumele verzi, fructele non – citrice. BRGE în mod semnificativ afectează calitatea vieții, iar anumite alimente sunt cauza acesteia, astfel, o dietă individualizată în special una mediteraniană este recomandată pentru pacienții cu BRGE pentru a îmbunătăți controlului și prevenirea simptomelor acestei bolii. |
||||||
Cuvinte-cheie cheie: BRGE, alimentația, impact, GERD, Nutrition, impact, ГЭРБ, питание, воздействие |
||||||
|