Studiul potențialului tehnologic al soiurilor de struguri de selecție nouă în contextul schimbărilor climatice în Republica Moldova
Închide
Conţinutul numărului revistei
Articolul precedent
Articolul urmator
261 5
Ultima descărcare din IBN:
2024-04-21 11:42
Căutarea după subiecte
similare conform CZU
634.852:663.252:551.506(478.9) (1)
Viticultură. Viță de vie. Vii (624)
Vin. Producerea vinului. Oenologie (442)
Meteorologie (478)
SM ISO690:2012
TARAN, Nicolae, PONOMARIOVA, Irina, MORARI, Boris, NEMŢEANU, Silvia. Studiul potențialului tehnologic al soiurilor de struguri de selecție nouă în contextul schimbărilor climatice în Republica Moldova. In: Pomicultura, Viticultura şi Vinificaţia, 2022, nr. 1(87), pp. 42-48. ISSN 1857-3142. DOI: https://doi.org/10.53082/1857-3142.22.87.05
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Pomicultura, Viticultura şi Vinificaţia
Numărul 1(87) / 2022 / ISSN 1857-3142

Studiul potențialului tehnologic al soiurilor de struguri de selecție nouă în contextul schimbărilor climatice în Republica Moldova

DOI:https://doi.org/10.53082/1857-3142.22.87.05
CZU: 634.852:663.252:551.506(478.9)

Pag. 42-48

Taran Nicolae, Ponomariova Irina, Morari Boris, Nemţeanu Silvia
 
Institutul Ştiinţifico-Practic de Horticultură şi Tehnologii Alimentare
 
 
Disponibil în IBN: 23 decembrie 2022


Rezumat

Climate change in recent years has led to the need to pay more attention to clones of new selection varieties, which are adapted to local conditions. Of the varieties of grape, the ones obtained by the breeders (selectors) from the Republic of Moldova, through the interspecific hybridization of different grape varieties, such as Floricica, Viorica, Legenda and Riton, are of special interest. The aim of the research is to study the agrobiological and oenological potential of new grape varieties for the production of quality wines, in order to promote these varieties, expand the range of wine production and increase the volume of these wines on the market. The paper analyzed the climatic conditions of the harvest year 2020 and their effects on grape growth and development. Data on the agrobiological parameters of the new selection varieties was studied. The physico-chemical results obtained demonstrated the high quality of dry white wines from grape varieties of new selection, with high organoleptic qualities. Recommendations have been developed to

Schimbările climatice din ultimii ani au condus la necesitatea de a atrage o atenție sporită clonelor de soiuri autohtone și de selecție nouă, care sunt adaptate la condițiile locale. Dintre varietățile de soiuri de struguri, prezintă un interes deosebit cele obținute de selecționarii din R. Moldova prin hibridarea interspecifică a diferitor soiuri de struguri, cum ar fi Floricica, Viorica, Legenda și Riton. Scopul cercetărilor constă în studiul potențialului agrobiologic și oenologic al soiurilor de struguri de selecție nouă pentru producerea vinurilor de calitate, în scopul promovării acestor soiuri, lărgirii sortimentului producției vinicole și creșterii volumului acestor vinuri pe piață. În lucrare au fost analizate condițiile climatice ale anului de recoltă 2020 și efectele acestora asupra creșterii și dezvoltării strugurilor. Au fost studiate datele privind parametrii agrobiologici ai soiurilor de selecție nouă. Rezultatele fizico-chimice obținute au demonstrat calitatea înaltă a vinurilor albe seci din soiuri de struguri de selecție nouă, care se disting prin calități organoleptice înalte. Au fost elaborate recomandări în vederea perfecționării tehnologiilor de producere a vinurilor albe seci de calitate obținute din soiuri de selecție nouă.

Cuvinte-cheie
new selection grape varieties, technological potential, White wines, quality indices, organoleptic analysis,

soiuri de selecție nouă, potențial tehnologic, vinuri albe, indici de calitate, analiză organoleptică