Conţinutul numărului revistei |
Articolul precedent |
Articolul urmator |
292 7 |
Ultima descărcare din IBN: 2024-04-17 15:42 |
Căutarea după subiecte similare conform CZU |
613.2.099:635.898 (1) |
Dietă. Principii de nutriţie aplicate la hrană şi alimente (181) |
Plante de grădină. Grădinărit (696) |
SM ISO690:2012 MANIC, Ştefan, PÎNZARU, Iurie, ODOBESCU, Vasilisa. Măsuri de prevenție ale intoxicațiilor cu ciuperci . In: Arta Medica , 2022, nr. 4(85-S), pp. 131-132. ISSN 1810-1852. |
EXPORT metadate: Google Scholar Crossref CERIF DataCite Dublin Core |
Arta Medica | ||||||
Numărul 4(85-S) / 2022 / ISSN 1810-1852 /ISSNe 1810-1879 | ||||||
|
||||||
CZU: 613.2.099:635.898 | ||||||
Pag. 131-132 | ||||||
|
||||||
Descarcă PDF | ||||||
Rezumat | ||||||
Obiective. Scopul prezentei lucrări este de a informa și a crește gradul de conștientizare a populației despre pericolul consumului ciupercilor otrăvitoare și efectele asupra sănătății, măsurile de prevenire a intoxicațiilor cu ciuperci, precum și primul ajutor în caz de intoxicație. Materiale și metode. Intoxicațiile cu ciuperci reprezintă o urgenţă medicală, iar rapiditatea în stabilirea diagnosticului şi instituirea tratamentului pot salva viața bolnavului. În acest sens, și în scopul notificării, cercetării şi evidenței cazurilor de intoxicații provocate de consumul ciupercilor, a fost aprobat Ordinul Ministerului Sănătății Muncii și Protecției Sociale (MSMPS) nr. 1151 din 8 decembrie 2020 „Cu privire la notificarea, cercetarea și evidența cazurilor de intoxicații cu ciuperci în Republica Moldova”. În baza acestui ordin a fost efectuat un studiu retrospectiv al morbidității neprofesionale înregistrate în Republica Moldova. Perioada de observație cuprinde anii 2019-2022. Au fost utilizate datele primare din „Registrul persoanelor cu intoxicații cu ciuperci formularul statistic 315-1/e”. Rezultate. În întreaga lume sunt cunoscute circa 3000 de specii de macromicete. Multe dintre ele sunt greu de recunoscut sau se confundă uşor cu alte specii de ciuperci cu caractere apropiate. Pe teritoriul țării noastre au fost identificate 836 specii de macromicete, dintre care 121 sunt comestibile, 57 – toxice și 658 – necomestibile. Conform registrului persoanelor cu intoxicați cu ciuperci, în 2019 au fost înregistrate 81 cazuri de intoxicații cu ciuperci, cu afectarea a 88 persoane, inclusiv 15 copii sub 17 ani și 2 decese a persoanelor mature. În 2020 s-au înregistrat 302 cazuri de intoxicații cu ciuperci, cu afectarea a 370 persoane, inclusiv 80 copii sub 17 ani și 4 decese a persoanelor mature. Pe parcursul anului 2021 s-au înregistrat 143 cazuri de intoxicații cu ciuperci, cu afectarea a 180 persoane, dintre care 41 copii cu vârsta de până la 17 ani. Pe parcursul primelor 9 luni ale anului curent, au fost înregistrate 15 cazuri de intoxicații cu ciuperci, cu afectarea a 19 persoane, dintre care 2 copii cu vârsta de până la 17 ani. Intoxicații grave înregistrate de instituțiile medicale în perioada de referință au avut loc în urma consumării în alimentație a următoarelor specii de ciuperci: Amanita phalloides, A. pantherina, Galerina marginata, Leucocybe candicans, Entoloma rhodopolium, E. sinuatum, Hebeloma crustuliniforme, Inocybe adaequata, Pseudosperma rimosum, Lepiota cristata – specii larg răspândite, care se confundă deseori cu cele comestibile. Foarte important de ştiut este faptul că nu există nici un test simplu care să permită recunoaşterea imediată a unei specii toxice. Unele prejudecăți, cum ar fi mirosul sau oxidarea unui tacâm de argint pus în vasul în care se prepară ciupercile, nu au nici o valoare. Totuşi, sunt nişte indici orientativi în legătură cu efectul toxic posibil al unor specii de ciuperci, şi anume: ✓ Prezenţa lamelor de culoare albă; ✓ Prezenţa unei valve care învăluie baza piciorului; ✓ Existenţa unui inel pe picior. Concluzii: ✓ Principala cauză a intoxicațiilor cu ciuperci a fost consumul în alimentație a ciupercilor culese de persoane de sine stătător sau procurate de la comercianții de pe marginea șoselelor din preajma pădurilor; ✓ Altă cauză constă în prepararea incorectă a ciupercilor în condiții de casă; ✓ Gravitatea intoxicației depinde de specia de ciuperci, de cantitatea consumată și chiar de vârstă – copiii, bătrânii și persoanele cu boli cronice; ✓ Identificarea unei ciuperci otrăvitoare nu poate fi făcută decât de un specialist. |
||||||
Cuvinte-cheie ciuperci, intoxicaţie, deces, mushrooms, poisoning, death |
||||||
|