Conţinutul numărului revistei |
Articolul precedent |
Articolul urmator |
302 5 |
Ultima descărcare din IBN: 2023-09-05 15:45 |
Căutarea după subiecte similare conform CZU |
613.2:371.12+613.6.027(478) (1) |
Dietă. Principii de nutriţie aplicate la hrană şi alimente (178) |
Educație (14077) |
Riscuri privind sănătatea muncii. Igiena şi sănătatea muncii (71) |
SM ISO690:2012 CHEPTEA, Dumitru, RUBANOVICI, Vladislav, CHIRLICI, Alexei, PUZUR, Elena, CEBANU, Serghei. Regimul alimentar al cadrelor didactice ca factor de risc al mediului ocupațional din instituțiile de învățământ primar și secundar general din Republica Moldova . In: Arta Medica , 2022, nr. 4(85-S), pp. 70-73. ISSN 1810-1852. DOI: https://doi.org/10.5281/zenodo.7328807 |
EXPORT metadate: Google Scholar Crossref CERIF DataCite Dublin Core |
Arta Medica | ||
Numărul 4(85-S) / 2022 / ISSN 1810-1852 /ISSNe 1810-1879 | ||
|
||
DOI: https://doi.org/10.5281/zenodo.7328807 | ||
CZU: 613.2:371.12+613.6.027(478) | ||
Pag. 70-73 | ||
Descarcă PDF | ||
Rezumat | ||
Obiective. Studiul a avut drept scop evaluarea igienică a regimului alimentar a cadrelor didactice ca factor de risc al mediului ocupațional. Material și metode. A fost realizat un studiu descriptiv transversal cu includerea a 519 cadre didactice, care activează în instituțiile de învățământ preuniversitar din Republica Moldova. Rezultate. Femeile au alcătuit 97% din respondenți. S-a constatat, că doar 8% din respondenți respectau regimul alimentar, iar circa 19% se alimentau luând masa doar o singură dată pe zi. Conform rezultatelor anchetării de mese diversificate au avut parte mai puțin de 46%. Regimul alimentar incorect a cauzat apariția unor patologii a aparatului digestiv la 34% de cadre didactice și a problemelor de sănătate a sistemului circulator – la 30% de respondenți. Concluzie. Rezultatele studiului demonstrează importanța regimului alimentar ca factor de risc, inclusiv ocupațional, pentru cadrele didactice. |
||
Cuvinte-cheie cadre didactice, regim alimentar, mediu ocupaţional, teaching staff, diet, occupational environment |
||
|