Regimul alimentar al cadrelor didactice ca factor de risc al mediului ocupațional din instituțiile de învățământ primar și secundar general din Republica Moldova
Închide
Conţinutul numărului revistei
Articolul precedent
Articolul urmator
302 5
Ultima descărcare din IBN:
2023-09-05 15:45
Căutarea după subiecte
similare conform CZU
613.2:371.12+613.6.027(478) (1)
Dietă. Principii de nutriţie aplicate la hrană şi alimente (178)
Educație (14077)
Riscuri privind sănătatea muncii. Igiena şi sănătatea muncii (71)
SM ISO690:2012
CHEPTEA, Dumitru, RUBANOVICI, Vladislav, CHIRLICI, Alexei, PUZUR, Elena, CEBANU, Serghei. Regimul alimentar al cadrelor didactice ca factor de risc al mediului ocupațional din instituțiile de învățământ primar și secundar general din Republica Moldova . In: Arta Medica , 2022, nr. 4(85-S), pp. 70-73. ISSN 1810-1852. DOI: https://doi.org/10.5281/zenodo.7328807
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Arta Medica
Numărul 4(85-S) / 2022 / ISSN 1810-1852 /ISSNe 1810-1879

Regimul alimentar al cadrelor didactice ca factor de risc al mediului ocupațional din instituțiile de învățământ primar și secundar general din Republica Moldova

Teachers’ diet as a risk factor of the occupational environment in primary and general secondary educational institutions in the Republic of Moldova

DOI: https://doi.org/10.5281/zenodo.7328807
CZU: 613.2:371.12+613.6.027(478)

Pag. 70-73

Cheptea Dumitru12, Rubanovici Vladislav1, Chirlici Alexei1, Puzur Elena3, Cebanu Serghei1
 
1 Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu“,
2 Agenţia Naţională pentru Sănătate Publică,
3 Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă“ din Chişinău
 
Disponibil în IBN: 14 decembrie 2022


Rezumat

Obiective. Studiul a avut drept scop evaluarea igienică a regimului alimentar a cadrelor didactice ca factor de risc al mediului ocupațional. Material și metode. A fost realizat un studiu descriptiv transversal cu includerea a 519 cadre didactice, care activează în instituțiile de învățământ preuniversitar din Republica Moldova. Rezultate. Femeile au alcătuit 97% din respondenți. S-a constatat, că doar 8% din respondenți respectau regimul alimentar, iar circa 19% se alimentau luând masa doar o singură dată pe zi. Conform rezultatelor anchetării de mese diversificate au avut parte mai puțin de 46%. Regimul alimentar incorect a cauzat apariția unor patologii a aparatului digestiv la 34% de cadre didactice și a problemelor de sănătate a sistemului circulator – la 30% de respondenți. Concluzie. Rezultatele studiului demonstrează importanța regimului alimentar ca factor de risc, inclusiv ocupațional, pentru cadrele didactice.

Objectives. The aim of the study was the hygienic evaluation of the teachers’ diet as a risk factor of the occupational environment. Material and methods. A cross-sectional descriptive study was carried out with the inclusion of 519 teaching staff, who work in pre-university educational institutions in the Republic of Moldova. Results. Women made up 97% of respondents. It was found that only 8% of the respondents respected the diet, and about 19% ate only once a day. According to the results of the survey, less than 46% had diversified meals. The incorrect diet caused the appearance of pathologies of the digestive system in 34% of teachers and health problems of the circulatory system – in 30% of respondents. Conclusion. The results of the study demonstrate the importance of diet as a risk factor, including occupational, for teachers.

Cuvinte-cheie
cadre didactice, regim alimentar, mediu ocupaţional,

teaching staff, diet, occupational environment