Utilizarea subproduselor secundare de origine alimentară ca ingredient durabil pentru produse lactate inovative
Închide
Articolul precedent
Articolul urmator
407 13
Ultima descărcare din IBN:
2024-02-29 17:00
Căutarea după subiecte
similare conform CZU
579.67:[637.18+637.38] (1)
Microbiologie aplicată (368)
Produse ale animalelor domestice (de curte) și de vânat (304)
SM ISO690:2012
BARBAROȘ, Maria-Marcela. Utilizarea subproduselor secundare de origine alimentară ca ingredient durabil pentru produse lactate inovative . In: Perspectivele și Problemele Integrării în Spațiul European al Cercetării și Educației, Ed. Partea 1, 3 iunie 2022, Cahul. Cahul, Republica Moldova: Tipografia "Centrografic" SRL, 2022, Vol.9, Partea 1, pp. 349-352.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Perspectivele și Problemele Integrării în Spațiul European al Cercetării și Educației
Vol.9, Partea 1, 2022
Conferința "Perspectivele și Problemele Integrării în Spațiul European al Cercetării și Educației"
Partea 1, Cahul, Moldova, 3 iunie 2022

Utilizarea subproduselor secundare de origine alimentară ca ingredient durabil pentru produse lactate inovative

Use of food by-products as a sustainable ingredient for innovative dairy products

CZU: 579.67:[637.18+637.38]

Pag. 349-352

Barbaroș Maria-Marcela
 
Institutul Ştiinţifico-Practic de Horticultură şi Tehnologii Alimentare
 
 
Disponibil în IBN: 24 octombrie 2022


Rezumat

Valorificarea deșeurilor și subproduselor alimentare a devenit un subiect major de cercetare îmbunătățirea durabilității lanțului alimentar. Această revizuire narativă oferă o imagine de ansamblu a tendințele actuale în utilizarea subproduselor alimentare în dezvoltarea alimentelor lactate. Subprodusele alimentare (în principal a celor de origine vegetală) reprezintă o sursă importantă de zaharuri, acizi organici, fibre dietetice, substanțe fenolice, flavonoizi, substanțe minerale, vitamine, ceea ce demonstrează un potențial înalt al aplicării subproduselor alimentare în obținerea produselor lactate. Având în vedere că segmentul alimentar funcțional este unul extrem de competitiv și continuu schimbarea pieței, utilizarea subproduselor alimentare ca ingrediente ar putea fi considerată o oportunitate pentru diferențierea produselor.

The recovery of food waste and by-products has become a major research topic improving the sustainability of the food chain. This narrative review provides an overview of current trends in the use of food by-products in dairy food development. Food by-products (mainly of plant origin) are an important source of sugars, organic acids, dietary fiber, phenolic substances, flavonoids, minerals, vitamins, which demonstrates a high potential for the application of food by-products in dairy products. Given that the functional food segment is highly competitive and the market is constantly changing, the use of food by-products as ingredients could be seen as an opportunity to differentiate products.

Cuvinte-cheie
subproduse alimentare, ingrediente durabile, valorificare, ingrediente, produse lactate,

By-products, sustainable ingredient, recovery, ingredients, dairy products