Alimentația tradițională din Sătmar – marcă identitară
Închide
Articolul precedent
Articolul urmator
246 1
Ultima descărcare din IBN:
2022-07-21 09:11
Căutarea după subiecte
similare conform CZU
392.8(498) (1)
Obiceiuri, datini privind viața particulară (203)
SM ISO690:2012
LOBONȚ-PUȘCAȘ, Maria-Magdalena. Alimentația tradițională din Sătmar – marcă identitară. In: Tradiţii şi procese etnice. Ediția 3, R, 31 martie 2022, Chişinău. Chişinău: Notograf Prim, 2022, p. 39. ISBN 978-9975-84-157-3..
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Tradiţii şi procese etnice
Ediția 3, R, 2022
Simpozionul "Tradiţii şi procese etnice"
3, Chişinău, Moldova, 31 martie 2022

Alimentația tradițională din Sătmar – marcă identitară

CZU: 392.8(498)

Pag. 39-39

Lobonț-Pușcaș Maria-Magdalena
 
Muzeul Judeţean Satu Mare
 
Disponibil în IBN: 15 iulie 2022


Rezumat

În viața comunităților tradiționale activitățile cotidiene ori sezoniere, sunt caracterizate de o mulţime de obiceiuri şi credinţe. Cunoaşterea lor prezintă un interes deosebit pentru cunoașterea culturii tradiționale și pentru înțelegerea strămoșilor noștri. Sub influenţa civilizaţiei, parte din aceste obiceiuri fie sunt pe cale să dispară, fie sunt supuse procesului de transformare. În judeţul Satu Mare, spațiu caracterizat de multiculturalism determinat de multietnicitate, se mai practică sau sunt păstrate în mentalul colectiv câteva tradiții alimentare devenite azi mărci identitare. Unele dintre ele cu certe valențe apotropaice, menite să protejeze și să consacre atât pe cei ce le săvârșesc cât și pe cei pentru care se săvârșesc. Alimentația tradițională de peste an sau cea de sărbătoare s-a dovedit a fi, pe de o parte – echilibrată, pragmatică și necesară, pe de altă parte act cultural și social. Universul culinar Sătmărean este unul deosebit de ofertant, marcat de influențele bucătăriilor etnice tradiționale. Prin tradiție în Sătmar se consumă sub diverse forme cartofii, legumele, carnea, lactatele, condimentele.

Cuvinte-cheie
sătmar, obiceiuri, alimentaţie, sărbătoare, multiculturalitate