Alimentația tradițională ca mecanism de adaptare la mediu
Închide
Articolul precedent
Articolul urmator
429 10
Ultima descărcare din IBN:
2024-03-19 18:25
Căutarea după subiecte
similare conform CZU
392.8 (106)
Obiceiuri, datini privind viața particulară (263)
SM ISO690:2012
GRĂDINARU, Natalia. Alimentația tradițională ca mecanism de adaptare la mediu. In: Tradiţii şi procese etnice, Ed. 3, 31 martie 2022, Chişinău. Chişinău: Notograf Prim, 2022, Ediția 3, p. 36. ISBN 978-9975-84-157-3..
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Tradiţii şi procese etnice
Ediția 3, 2022
Simpozionul "Tradiţii şi procese etnice"
3, Chişinău, Moldova, 31 martie 2022

Alimentația tradițională ca mecanism de adaptare la mediu

CZU: 392.8

Pag. 36-36

Grădinaru Natalia
 
Institutul Patrimoniului Cultural
 
Proiecte:
 
Disponibil în IBN: 15 iulie 2022


Rezumat

În comunicare va fi analizat fenomenul alimentației tradiționale românești din spațiul Pruto-Nistrean ca mecanism im-portant de adaptare etnoecologică, cu funcție de reglare a schimbului energetic între corpul uman și mediu. Va fi re-flectată, de asemenea, relația de interdependență între nutriție și produsele alimentare, obținute în economia casnică, acestea fiind determinate de condițiile naturale de locuire. Menționăm că și principalele îndeletniciri ale populației: ag-ricultura, creșterea vitelor, pescuitul, albinăritul etc., – evoluează în funcție de condițiile naturale. Concomitent, vor fi elucidate unele elemente reprezentative pentru sistemul de valori, proprii istoriei şi culturii etnice a poporului nostru: specificul regimului alimentar tradițional, al hranei zilnice, sezoniere, bucatele rituale, procedeele tehnice de preparare şi consumare, eticheta. Evaluând în ansamblu rația alimentară zilnică, trebuie de remarcat că aceasta, cu unele excepții, cauzate de factori cli-matici (secetă etc.), economici și sociali, asigura, de obicei, aportul complet de vitamine și minerale, necesare organ-ismului, iar sistemul nutrițional tradițional reprezintă rezultatul unei fuziuni biologice, istorice și culturale. Va fi analizat, de asemenea, impactul ecosistemului asupra resurselor alimentare și asupra formării metabolismului oamenilor locului. Va fi relevant specificul nutrițional al românilor din regiunea vizată, care este analizat sub aspectul utilizării și procesării raționale a resurselor alimentare, precum și al menținerii echilibrului cu mediul.

Cuvinte-cheie
alimentaţie tradiţională, bucate rituale, resurse alimentare, sistem nutrițional.