Urzicile – plantă multifuncțională în preparate tradiționale
Închide
Articolul precedent
Articolul urmator
389 7
Ultima descărcare din IBN:
2024-03-02 18:44
Căutarea după subiecte
similare conform CZU
392.8(478) (10)
Obiceiuri, datini privind viața particulară (263)
SM ISO690:2012
GUTIUM, Olga, CAZAC-SCOBIOALA, Viorica. Urzicile – plantă multifuncțională în preparate tradiționale. In: Tradiţii şi procese etnice, Ed. 3, 31 martie 2022, Chişinău. Chişinău: Notograf Prim, 2022, Ediția 3, p. 34. ISBN 978-9975-84-157-3..
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Tradiţii şi procese etnice
Ediția 3, 2022
Simpozionul "Tradiţii şi procese etnice"
3, Chişinău, Moldova, 31 martie 2022

Urzicile – plantă multifuncțională în preparate tradiționale

CZU: 392.8(478)

Pag. 34-34

Gutium Olga, Cazac-Scobioala Viorica
 
Universitatea Tehnică a Moldovei
 
Proiecte:
 
Disponibil în IBN: 15 iulie 2022


Rezumat

Alimentele tradiționale joacă un rol important în identitatea locală, comportamentul consumatorilor, transferul patrimoniului cultural pentru generațiile viitoare și interacțiunea acestui patrimoniu cu restul lumii. Produsele autohtone sunt, de regulă, produse naturale, care au valoare nutritivă şi biologică înaltă şi se înscriu perfect în tradiţiile alimentare naţionale. Până la apariția agriculturii primele produse alimentare pentru strămoșii noștri erau acelea culese din natură. Ei aveau o speranță de viață mai lungă și un sistem imunitar mai puternic, iar acest lucru se datorează, probabil, dietei lor bogate în ierburi și produse crude. În special primăvara, după penuria relativă în surse proaspete de vitamine în perioada de iarnă când calităţile nutritive ale legumelor şi hranei sunt scăzute, urzicile joacă un rol important în alimentație și sănătate. Studiul preliminar desfășurat în teren, a constatat că urzicile se utilizau în diverse preparate tradiționale în diverse regiuni ale Republicii Moldova ca: supe, borșuri, ciorbe, tocănițe, sosuri, mâncare de post, pilafuri, salate, plăcinte, conserve pentru iarnă, condimente, băuturi, tincturi etc., aceste plante se foloseau în medicina tradițională, metode de îngrijire și sănătate, meșteșugărit (confecționarea fibrelor textile, țesăturilor grosiere, funiilor de pescuit,n hârtiei), nutreț pentru animale, distrugerea insectelor şi a dăunătorilor din grădină etc. La fel sunt și multe obiceiuri și superstiții aferente urzicilor, conform credințelor populare, acestea sunt asociate cu forţa lor protectoare, cu înzestrarea lor de a vindeca şi a menţine sănătatea oamenilor, pentru a înlătura forțele necurate, mănunchiurile de urzici erau atârnate la intrare și colțurile casei, grajdurile de animale etc. În cadrul studiului Programului de Stat 20.8009.0807.17 REVICULT, analizând compoziția și proprietățile fizico – chimice a urzicilor și preparatelor cu utilizarea urzicilor s-a remarcat o valoare biologică destul de înaltă a acestor plante. Urzicile fiind bogate în substanţe de natură proteică, având un număr mare de aminoacizi, glucide, vitaminele C, B2, şi K, acid pantotenic, acid folic, clorofilă, caroten, săruri de calciu, magneziu, fier, siliciu, fosfaţi etc.

Cuvinte-cheie
plante de primăvară, urzici, preparate tradiționale, beneficii, obiceiuri.