Optimizarea metodeiHPLC pentru analiza fructelor de armurariu (silybum marianum (l.) gaertn
Închide
Conţinutul numărului revistei
Articolul precedent
Articolul urmator
1027 12
Ultima descărcare din IBN:
2023-07-16 18:03
SM ISO690:2012
CASIAN, Igor, LUCA, Victor, UNGUREANU, Ion, CASIAN, Ana. Optimizarea metodeiHPLC pentru analiza fructelor de armurariu (silybum marianum (l.) gaertn. In: Analele Ştiinţifice ale USMF „N. Testemiţanu”, 2011, nr. 1(12), pp. 409-414. ISSN 1857-1719.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Analele Ştiinţifice ale USMF „N. Testemiţanu”
Numărul 1(12) / 2011 / ISSN 1857-1719

Optimizarea metodeiHPLC pentru analiza fructelor de armurariu (silybum marianum (l.) gaertn

Pag. 409-414

Casian Igor, Luca Victor, Ungureanu Ion, Casian Ana
 
Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu“
 
 
Disponibil în IBN: 14 decembrie 2013


Rezumat

Optimization of the HPLC method for analysis of Milk-Thistle fruit (Silybum marianum (L.) Gaertn). An interlaboratory irreproducibility of the results of Milk-Thistle fruit assay has been discovered at realization of analytical procedure by the European Pharmacopoeia. It was found, that this irreproducibility is caused by insufficient plenitude of the analytes extraction from vegetal material. A new procedure of probe preparation, that consists of two sequential extractions by ethylic alcohol 40% for 60 min at 70°С, has been developed. The offered procedure ensures recovery about 98 % and essentially decreases the volume of work. Use of acetonitrile in the mobile phase composition and optimization of the gradient shape or switch-over to isocratic elution are offered for decrease of the analysis time.

La efectuarea analizei cantitative a fructelor de armurariu prin metoda Farmacopeei Europene s-a depistat o ireprodictibilitate interlaborator al rezultatelor. S-a stabilit că aceasta ireproductibilitate este condiţionată de insuficienţa plenitudinii de extracţie a analiţilor din produsul vegetal. S-a elaborat un nou procedeu de preparare a probelor, care constă din două extracţii consecutive cu alcool etilic 40% timp de 60 min la temperatura 70°C. Procedeul propus asigură regăsirea circa 98% şi micşorarea esenţială a volumului de lucru. Pentru reducerea timpului analizei cromatografice s-a propus utilizarea acetonitrilului în componenţa fazei mobile şi optimizarea formei gradientului sau trecerea la eluare izocratică.

Cuvinte-cheie
Silybum marianum,

flavonolignans, HPLC-UV, pharmaceutical analysis.