Autismul și ocuparea forței de muncă favorabilă incluziunii
Închide
Conţinutul numărului revistei
Articolul precedent
Articolul urmator
453 40
Ultima descărcare din IBN:
2024-04-09 17:33
Căutarea după subiecte
similare conform CZU
616.89-008.441.1+331.526-056.2 (1)
Psihiatrie. Psihiatrie patologică. Psihopathologie. Frenopatii. Psihoze. Anomalii mintale. Stări morbide mintale. Tulburări de comportament şi emoţionale (289)
Piața muncii. Piața brațelor de muncă (468)
SM ISO690:2012
SUVEICĂ, Luminiţa. Autismul și ocuparea forței de muncă favorabilă incluziunii. In: Revista Economia Socială , 2021, nr. 2(2), pp. 84-93. ISSN 2587-4179.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Revista Economia Socială
Numărul 2(2) / 2021 / ISSN 2587-4179

Autismul și ocuparea forței de muncă favorabilă incluziunii

Autism and inclusive employment

CZU: 616.89-008.441.1+331.526-056.2

Pag. 84-93

Suveică Luminiţa
 
Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu“
 
 
Disponibil în IBN: 26 iunie 2022


Rezumat

Orice dizabilitate este un obstacol în plus pentru a accesa educația și oportunitățile de a te angaja. Autismul afectează comunicarea și relaționarea cu cei din jur însă cu toate acestea persoanele cu autism dispun de un set de abilități extraordinare. Am avut ocazia să cunosc persoane care sunt cu tulburări de spectru autist și m-au impresionat cu modul în care interacționează, cu emoția pe care o pot înțelege, capacitatea de calcul și de a putea pune problemele. Toate aceste lucruri ne fac să înțelegem că situația precară în care ne aflăm acum în ceea ce privește oportunitățile de angajare pentru persoanele cu dizabilități, în general și în special cele cu tulburări din spectrul autist, sunt în mare măsură declanșate de ignoranța din societate, de faptul că nu înțelegem poate care sunt problemele, nu înțelegem modul în care le putem soluționa și pentru aceasta avem nevoie de o acțiune comună, atât în sectorul public, în sectorul privat și în sectorul neguvernamental.

Any disability is an additional obstacle to accessing education and employment opportunities. Autism affects communication and relationships with others, but people with autism have an extraordinary set of skills. I had the opportunity to meet people who have autism spectrum disorders and I was impressed with the way they interact, with the emotion they can understand, the ability to calculate and be able to pose problems. All these things make us understand that the precarious situation we are in now in terms of employment opportunities for people with disabilities, in general and especially those with autism spectrum disorders, are largely triggered by ignorance in society, by the fact that we may not understand what the problems are, we do not understand how we can solve them and for this we need joint action, both in the public sector, in the private sector and in the non-governmental sector.

Cuvinte-cheie
dizabilitate, autism, ocuparea forței de muncă, angajare pentru persoanele cu dizabilități,

disability, autism, employment, employment for people with disabilities