Agenții patogeni ai unor maladii fungice la culturi cerealiere păioase
Închide
Conţinutul numărului revistei
Articolul precedent
Articolul urmator
395 9
Ultima descărcare din IBN:
2023-08-30 13:03
Căutarea după subiecte
similare conform CZU
632.4:633.1:632.9 (1)
Boli ale plantelor. Dăunători și organisme vătămătoare pentru plante. Protejarea plantelor (977)
Cereale. Recolte de grâne (678)
SM ISO690:2012
LUPAŞCU, Galina, GAVZER, Svetlana. Agenții patogeni ai unor maladii fungice la culturi cerealiere păioase. In: Revista de Ştiinţă, Inovare, Cultură şi Artă „Akademos”, 2022, nr. 1(64), pp. 24-29. ISSN 1857-0461. DOI: https://doi.org/10.52673/18570461.22.1-64.03
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Revista de Ştiinţă, Inovare, Cultură şi Artă „Akademos”
Numărul 1(64) / 2022 / ISSN 1857-0461 /ISSNe 2587-3687

Agenții patogeni ai unor maladii fungice la culturi cerealiere păioase

Pathogens of fungal diseases in the spiked cereal crops

DOI:https://doi.org/10.52673/18570461.22.1-64.03
CZU: 632.4:633.1:632.9

Pag. 24-29

Lupaşcu Galina, Gavzer Svetlana
 
Institutul de Genetică, Fiziologie şi Protecţie a Plantelor
 
Proiecte:
 
Disponibil în IBN: 10 iunie 2022


Rezumat

The article presents the results of the study of the composition of fungal species that cause staining, necrotization of grain tissue, stems to common wheat leaves, durum wheat, barley. The fungi with the highest incidence were Alternaria alternata (33.8 %), Fusarium avenaceum var. herbarum (20.6 %), Helminthosporium avenae (19.4 %). Culture filtrates of the F. avenaceum var. herbarum isolates involved in the study inhibited the germination of the kernels, the growth of the embryonic root with different intensity, the largest share in the source of variation of the growth of the embryonic root returning to the isolate factor of the fungus (65.7 %%). The role of genotype and isolated genotype x interactions was 25.5 % and 5.7 %, respectively.

În articol sunt prezentate rezultatele studiului componenţei speciilor de fungi care cauzează pătarea și necrotizarea ţesutului boabelor, tulpinii, frunzelor de grâu comun, grâu durum, orz. Cu cea mai înaltă incidenţă s-au remarcat fungii Alternaria alternata (33,8 %), Fusarium avenaceum var. herbarum (20,6 %), Helminthosporium avenae (19,4 %). Filtratele de cultură F. avenaceum var. herbarum ale izolatelor implicate în studiu au inhibat germinarea boabelor, creşterea radiculei embrionare cu diferită intensitate, cea mai mare pondere în sursa de variaţie a creşterii radiculei embrionare revenind factorului de izolată a fungului (65,7 %%). Rolul genotipului şi interacţiunilor genotip x izolată a constituit 25,5 %, 5,7 %, respectiv.

Cuvinte-cheie
Wheat, Barley, fungal pathogens, culture filtrate, interaction, source of variation,

grâu, orz, Patogeni fungici, filtrat de cultură, interacţiune, sursă de variaţie