Conţinutul numărului revistei |
Articolul precedent |
Articolul urmator |
334 6 |
Ultima descărcare din IBN: 2024-02-13 20:52 |
Căutarea după subiecte similare conform CZU |
582.866:616.33/.36 (1) |
Botanică sistematică (850) |
Patologia sistemului digestiv. Tulburări ale tubului alimentar (1698) |
SM ISO690:2012 ROMANCIUC (VENGHER), Inna, LUPAŞCO, Iulianna, DUMBRAVA, Vlada-Tatiana, ZNAGOVAN, Alexandru, HAREA, Gheorghe, GRIBINIUC, Anatol. Efectele biologice, terapeutice și profilactice ale cătinei în patologii hepatice și gastrointestinale . In: Arta Medica , 2022, nr. 1(82), pp. 23-27. ISSN 1810-1852. DOI: https://doi.org/10.5281/zenodo.6510178 |
EXPORT metadate: Google Scholar Crossref CERIF DataCite Dublin Core |
Arta Medica | ||
Numărul 1(82) / 2022 / ISSN 1810-1852 /ISSNe 1810-1879 | ||
|
||
DOI: https://doi.org/10.5281/zenodo.6510178 | ||
CZU: 582.866:616.33/.36 | ||
Pag. 23-27 | ||
Descarcă PDF | ||
Rezumat | ||
Obiective. Cătina (Hippophae rhamnoides) este o plantă folosită în alimentație și în medicină datorită compoziției sale bogate în nutrienți și substanțe biologic active. În articol se discută studii efectuate în experiment și in vivo asupra proprietăților diferitor produse din cătina. Scopul acestei lucrări a fost de a sistematiza și analiza datele literaturii științifice moderne privind studiul efectelor biologice, terapeutice și profilactice ale cătinei asupra stării nutriționale și a utilizării produselor din cătină în patologia gastrointestinală și hepatică. Material și metode. Pentru acest reviu a fost efectuată analiza literaturii prin căutare sistematică a studiilor pe această temă în baza științifică PubMed. Rezultate. Studiile arată efect benefic al extractului din cătină atât asupra nivelului de colesterol în ser, cu ameliorarea activității enzimelor implicate în metabolismul lipidic, reducerea acumulării lipidelor în ficat și steatoza existentă, acțiunile hepatoprotectoare și antioxidantă cât și un efect inhibitor profund asupra activării celulelor stelate hepatice. Prezintă interes activitatea antioxidantă in vitro a extractului din frunzele de Hippophae salicifolia la șobolani diabetici. Frunzele de cătină (H. Salicifolia) s-au dovedit a fi bogate în antioxidanți cu acțiune asupra radicalilor liberi în condiții de hiperglicemie. Interesul științific al ultimelor decenii este direcționat spre căutarea modalităților profilactice asupra sănătății generale în populație. Concluzii. În acest context, compoziția fructelor de cătină este unică și necesită a fi studiată în diferite specialități, în special în gastroenterologie ca materie autohtonă. |
||
Cuvinte-cheie cătina, Hippophae rhamnoides, substanţe biologic active, proprietate antioxidantă, acțiunea hepatoprotectoare, metabolismul lipidic, sea buckthorn, Hippophae rhamnoides, biologically active substances, antioxidant property, hepatoprotective action, lipid metabolism |
||
|