Possibility and necessity of tartaric acid production in the Republic of Moldova
Închide
Conţinutul numărului revistei
Articolul precedent
Articolul urmator
423 9
Ultima descărcare din IBN:
2024-03-29 17:53
Căutarea după subiecte
similare conform CZU
661.746.3:663.26(478) (1)
Produse chimice (90)
Vin. Producerea vinului. Oenologie (442)
SM ISO690:2012
REŞITCA, Vladislav, BALANUŢĂ, Anatol, SCUTARU, Iury, COVACI, Ecaterina, CODREAN (SCLIFOS), Aliona, PATRAȘ, Antoanela, BORTA, Ana-Maria. Possibility and necessity of tartaric acid production in the Republic of Moldova. In: Journal of Engineering Sciences, 2022, vol. 29, nr. 1, pp. 151-163. ISSN 2587-3474. DOI: https://doi.org/10.52326/jes.utm.2022.29(1).14
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Journal of Engineering Sciences
Volumul 29, Numărul 1 / 2022 / ISSN 2587-3474 /ISSNe 2587-3482

Possibility and necessity of tartaric acid production in the Republic of Moldova

Posibilitatea și necesitatea producției de acid tartric în Republica Moldova

DOI:https://doi.org/10.52326/jes.utm.2022.29(1).14
CZU: 661.746.3:663.26(478)

Pag. 151-163

Reşitca Vladislav1, Balanuţă Anatol1, Scutaru Iury1, Covaci Ecaterina1, Codrean (Sclifos) Aliona1, Patraș Antoanela2, Borta Ana-Maria1
 
1 Technical University of Moldova,
2 “Ion Ionescu de la Brad” Iasi University of Life Sciences
 
 
Disponibil în IBN: 3 aprilie 2022


Rezumat

The wine industry has been and remains a source of natural- tartaric acid. The tartaric acid can be obtained from such wastes as grape marcs, yeast, vinasse and wine stone. But the use of these wastes was limited in the Republic of Moldova by the production of tartaric acid lime (calcium tartrate) and wine stone, which were shipped to Ukraine and Armenia where the finished product is obtained. Currently, tartaric acid is used in considerable quantities in the winemaking and food industry, being a quite expensive imported product. The Department of Oenology and Chemistry has developed a complete technological scheme for the use of wine wastes to obtain the finished product – tartaric acid. The realization of the proposed tartaric acid production in the Republic of Moldova is important for the country's economy and it does not require large investments. Wineries can also help to organize tartaric acid production by providing calcium tartrate, wine stone, pressed or dried yeast, and other ingredients.

Industria vinului a fost și rămâne o sursă de acid tartric natural. Acidul tartric poate fi obținut din deșeuri precum tescovina de struguri, drojdia de vin, vinasa și semințele de struguri. Dar utilizarea acestor deșeuri a fost limitată în Republica Moldova la producția de tartrat de calciu și piatră de vin, care erau expediate în Ucraina și Armenia, unde se obținea produsul finit. In prezent acidul tartric este folosit in cantități considerabile in vinificație și industria alimentara, fiind un produs de import scump. Departamentul de Oenologie și Chimie a elaborat o schemă tehnologică completă de utilizare a deșeurilor de vin pentru obținerea produsului finit – acid tartric. Realizarea producției propuse de acid tartric în Republica Moldova este importantă pentru economia țării și nu necesită investiții mari. Cramele pot recurge, de asemenea, la organizarea producției de acid tartric, oferind tartrat de calciu, piatră de vin, drojdie presată sau uscată și alte ingrediente.

Cuvinte-cheie
tartaric acid, calcium tartrate, winemaking, circular bioeconomy, vinasse, wine stone,

acid tartric, tartrat de calciu, bioeconomie circulară, vinasa, piatră de vin