Studiul teoretic al capacităţii antioxidante a flavonoidelor ca substanţe biologic active din plante
Închide
Articolul precedent
Articolul urmator
427 7
Ultima descărcare din IBN:
2024-04-13 16:34
Căutarea după subiecte
similare conform CZU
66.094.3.097.8:681.5.037.7 (1)
Tehnologie chimică. Industrii chimice și înrudite (1500)
Mecanisme și instrumente de precizie. Mecanică de precizie. Mecanică fină (79)
SM ISO690:2012
ARSENE, Ion, PURCEL, Zinaida. Studiul teoretic al capacităţii antioxidante a flavonoidelor ca substanţe biologic active din plante. In: Instruire prin cercetare pentru o societate prosperă: . Chimie, Ed. 9, 19-20 martie 2022, Chişinău. Chişinău: Tipografia Universităţii de Stat din Tiraspol, 2022, Ediția 9, Vol.2, pp. 31-35. ISBN 978-9975-76-391-2 (PDF).
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Instruire prin cercetare pentru o societate prosperă
Ediția 9, Vol.2, 2022
Conferința "Instruire prin cercetare pentru o societate prosperă"
9, Chişinău, Moldova, 19-20 martie 2022

Studiul teoretic al capacităţii antioxidante a flavonoidelor ca substanţe biologic active din plante

Theoretical study of the antioxidant capacity of flavonoids as biological active substances in plants

CZU: 66.094.3.097.8:681.5.037.7

Pag. 31-35

Arsene Ion12, Purcel Zinaida1
 
1 Universitatea de Stat din Tiraspol,
2 Institutul de Chimie
 
Proiecte:
 
Disponibil în IBN: 25 martie 2022


Rezumat

Înrăutățirea stării ecologice conduce la creșterea riscului dezvoltării stresului oxidativ și acumularea radicalilor liberi care dau naștere la diferite stări patologice în organism. Radicalii liberi reprezentând specii reactive de oxigen și azot sunt generați de organismul uman prin diverse sisteme endogene, prin urmare un echilibru între radicalii liberi și antioxidanți este necesar pentru buna funcționare fiziologică. Flavonoidele sunt antioxidanți naturali ce se găsesc în produsele de origine vegetală, cum ar fi fructele și legumele, cu capacitatea de a sechestra radicalii liberi. Utilizând pachetul de programe moderne GAUSSIAN, s-a studiat mecanismul reacției de neutralizare a radicalilor liberi, care în cazul antioxidantului cercetat are loc în două etape cu energiile de activare respectiv de 1,38 kcal/mol și 20,33 kcal/mol.

The worsening of the ecological state leads to an increase in the risk of developing oxidative stress and the accumulation of free radicals that give rise to various pathological conditions in the body. Free radicals representing reactive species of oxygen and nitrogen are generated by the human body through various endogenous systems, therefore a balance between free radicals and antioxidants is necessary for proper physiological functioning. Flavonoids are natural antioxidants found in plant products, such as fruits and vegetables, with the ability to sequester free radicals. Using the modern GAUSSIAN software package, the mechanism of the free radical neutralization reaction was studied, which in the case of the researched antioxidant takes place in two stages with activation energies of 1.38 kcal/mol and 20.33 kcal/mol, respectively.

Cuvinte-cheie
modelare chimică, antioxidanţi, quercetin, radicali liberi, stabilitate energetică,

chemical modeling, antioxidants, quercetin, free radicals, energy stability.