Cultivarea viţei-de-vie în conformitate cu principiile dezvoltării durabile
Închide
Articolul precedent
Articolul urmator
433 19
Ultima descărcare din IBN:
2024-04-07 22:47
Căutarea după subiecte
similare conform CZU
634.8:575.22 (2)
Viticultură. Viță de vie. Vii (624)
Genetică generală. Citogenetică generală (427)
SM ISO690:2012
ALEXANDROV, Eugeniu. Cultivarea viţei-de-vie în conformitate cu principiile dezvoltării durabile. In: Instruire prin cercetare pentru o societate prosperă: . Biologie, Ed. 9, 19-20 martie 2022, Chişinău. Chişinău: Tipografia Universităţii de Stat din Tiraspol, 2022, Ediția 9, Vol.1, pp. 25-29. ISBN 978-9975-76-390-5 (PDF).
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Instruire prin cercetare pentru o societate prosperă
Ediția 9, Vol.1, 2022
Conferința "Instruire prin cercetare pentru o societate prosperă"
9, Chişinău, Moldova, 19-20 martie 2022

Cultivarea viţei-de-vie în conformitate cu principiile dezvoltării durabile

Cultivation of grapevine in accordance with the principles of sustainable development

CZU: 634.8:575.22

Pag. 25-29

Alexandrov Eugeniu
 
Institutul de Genetica şi Fiziologie a Plantelor
 
 
Disponibil în IBN: 23 martie 2022


Rezumat

Imperativul primordial al dezvoltării durabile al sectorului vitivinicol constă în obținerea produselor derivate, cu consumuri reduse de resurse, în condiţii de eficienţă economică sporită şi utilizării durabile a verigilor tehnologice care contribuie la reducerea consumului energetic. Ca rezultat al încrucișării V. vinifera L. cu M. rotundifolia Michx. au fost obţinute şi identificate genotipuri interspecifice de viţă-de-vie ce permit extinderea în zona de nord a arealului de cultivare a viţei-de-vie pe rădăcini proprii, tot odată reducând numărul de tratamente chimice, ceea ce va contribui la obţinerea de produse ecologice şi protejarea mediului înconjurător. Genotipurile interspecifice rizogene pot fi cultivați pe rădăcini proprii, fără altoire, astfel obţinând material săditor rizogen ce contribuie la reducerea cheltuielilor de înfiinţare a plantaţiilor de viţă-de-vie. Au fost omologate, ca soiuri de struguri pentru masă: „Malena”, „Nistreana” şi „Algumax” şi soiuri de struguri pentru consum în stare proaspătă şi pentru procesare: „Augustina”, „Alexandrina” şi „Ametist”.

The primary imperative of the sustainable development of the wine sector is to obtain derived products, with low consumption of resources, in conditions of increased economic efficiency and sustainable use of technological links that contribute to reducing energy consumption. As a result of the crossing of V. vinifera L. with M. rotundifolia Michx. interspecific vine genotypes have been obtained and identified that allow the extension in the northern area of the vine cultivation area on its own roots, at the same time reducing the number of chemical treatments, which will contribute to obtaining products ecological and environmental protection. Rhizogenic interspecific genotypes can be grown on their own roots, without grafting, thus obtaining rhizogenic propagating material that contributes to reducing the costs of setting up vineyards. "Malena", "Nistreana" and "Algumax" and grape varieties for fresh consumption and processing were approved as table grape varieties: "Augustina", "Alexandrina" and "Amethyst".

Cuvinte-cheie
areal, genotip, economie verde, viticultura,

area, genotype, green economy, viticulture