Potenţialul agroecologic a soiurilor pentru vin în plaiul vitivinicol Mereni
Închide
Articolul precedent
Articolul urmator
321 2
Ultima descărcare din IBN:
2024-01-19 11:35
Căutarea după subiecte
similare conform CZU
634.8 (646)
Viticultură. Viță de vie. Vii (624)
SM ISO690:2012
STRATENCO, Ana, SERBINA, Natalia, LUNGU, Cornelia. Potenţialul agroecologic a soiurilor pentru vin în plaiul vitivinicol Mereni. In: Tezele celei de-a : 69-a conferinţă ştiinţifică a studenţilor şi masteranzilor, Ed. 69, 20 mai 2016, Chişinău. Chişinău: Universitatea Agrară, 2016, Ediția 69, T, p. 65. ISBN 978-9975-64-281-1..
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Tezele celei de-a
Ediția 69, T, 2016
Conferința "Conferinţa ştiinţifică a studenţilor şi masteranzilor"
69, Chişinău, Moldova, 20 mai 2016

Potenţialul agroecologic a soiurilor pentru vin în plaiul vitivinicol Mereni

CZU: 634.8

Pag. 65-65

Stratenco Ana, Serbina Natalia, Lungu Cornelia
 
Universitatea Agrară de Stat din Moldova
 
 
Disponibil în IBN: 5 ianuarie 2022


Rezumat

Sortimentul viţei de vie determină destinaţia plantaţiei, iar soiul îşi manifestă calităţile sale superioare în anumite condiţii pedoclimatice. Specializarea viticulturii înseamnă plantaţii viticole de anumite soiuri. Lista soiurilor omologate în Republica Moldova este examinată, modificată şi completată sistematic de către Comisia de Stat pentru încercarea soiurilor de plante şi confirmată de Consiliul Naţional pentru Soiurile de plante. Ea include cele mai preţioase soiuri şi clone, care au demonstrat priorităţi productive şi calitative în raport cu martorii respectivi şi se propun pentru cultivarea pe larg la înfiinţarea plantaţiilor de vie în condiţiile naturale existente. Scopul cercetărilor constă în analiza comparativă a clonelor soiului Chardonnay în plaiul vitivinicol Mereni. Obiectivele cercetării - determinarea conţinutului de zahăr a boabelor; determinarea indicilor uvologici ai strugurilor şi boabelor: greutatea strugurilor; dimensiunile strugurilor; numărul şi greutatea bobiţelor în medie la un strugure. Ca obiect de studiu au fost folosite clonele soiul pentru vin Chardonnay (548, 809, 121). Soiul Chardonnay este de origine franceză, este un soi cu epoca de maturare medie. Vigoarea de creştere mare. CFA 1,4-1,7. Flori hermafrodite. Conţinutul de zaharuri în boabe – 180-229 g/dm3, aciditatea titrabilă – 8-11 g/dm3. Recolta 8-10 t/ha. Locul de efectuare a cercetărilor – S.A. “Diоnysоs-Mеrеni”, s. Merenii Noi, r. Anenii Noi. Condiţiile de efectuare a cercetărilor – pеriоada dе vеgеtaţiе durеază 170-175 zilе; suma tеmpеraturilоr activе – 2900-3100°C; tеmpеratura mеdiе anuală 9,0-9,6°C; tеmpеratura mеdiе a lunii iuliе еstе dе +22°C; tеmpеratura minimală în lunilе dе iarnă еstе dе -20,5..-22,0°C; tеmpеratura mеdiе a lunii ianuariе -3,2°C..-3,0°C; umiditatеa rеlativă a aеrului cоnstituiе 70-72%. Greutatea medie strugurilor la clona 121 a constituit 168,2 g, limitele de variaţie fiind 114,30247,10 g. la clona 809 greutatea strugurelui a constituit 134,46 g, iar limitele 105,30-174,40 g, iar la clona 548 greutatea strugurelui a constituit 201,39 g, iar limitele 136,40-223,30 g. Dimensiunile strugurilor: clona 121 lungime - 13,85 cm, lăţime - 8,88 cm, la clona 809 – 11,45 şi 8,55 cm, iar la clona 548 – 14,35 şi 9,00 cm. Greutatea bobiţelor în strugure la clona 121 a constituit 157,04 g, sau 95,80%, la clona 809 – 143,04 g şi 93,53% respectiv, iar la clona 548 – 185,70 g sau 97,00 %. Dintre cele trei clone ale soiului Chardonnay cultivate în plantaţiile viticole a S.A. Dionysos Mereni, clona 809 se caracterizează printr-un conţinut de zahăr mai înalt, comparativ cu clonele 548 si 121. Către 18.09 conţinutul de zahăr a constituit pentru clona 121 – 244 g/dm3, clona 548 – 255 g/dm3 şi pentru clona 809 – 263 g/dm3. În final putem spune că - toate cele trei clone studiate, au acumulat zahăr peste 200 g/dm3; strugurii sunt de 1,5-2,0 ori mai mare decât soiul Chardonnay clasic, iar bobiţele ocupă peste 93 %, din greutatea strugurilor; se recomandă de a continua studiile pentru a stabili parametrii agrotehnici optimi, în special în anii cu condiţii nefavorabile de mediu, în vederea obţinerii vinurilor de calitate de soiul Chardonnay în plaiul vitivinicol Mereni la SA Dionysos Mereni.