Studii clinico-genealogice a pacienţilor cu cancer pulmonar
Închide
Articolul precedent
Articolul urmator
313 4
Ultima descărcare din IBN:
2022-10-11 20:26
Căutarea după subiecte
similare conform CZU
616.24-006-071]:575 (1)
Patologia sistemului respirator. Tulburări ale organelor de respiraţie (757)
SM ISO690:2012
ŞUTKIN, Vladimir, VAGNER, Robert Iv, MARTALOG, Valentin, EFTODII, Victor, BRENIŞTER, Sergiu, BÎLBA, Valeriu, DORUC, Sergiu, GOJAN-PRISACARI, Tamara. Studii clinico-genealogice a pacienţilor cu cancer pulmonar. In: Congresul IV național de oncologie, 8-9 octombrie 2021, Chişinău. Chişinău: Editura „Universul”, 2015, 1(3), pp. 33-34. ISSN 1857-4572.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Congresul IV național de oncologie
1(3), 2015
Conferința "Congresul IV național de oncologie"
Chişinău, Moldova, 8-9 octombrie 2021

Studii clinico-genealogice a pacienţilor cu cancer pulmonar

CZU: 616.24-006-071]:575

Pag. 33-34

Şutkin Vladimir1, Vagner Robert Iv2, Martalog Valentin3, Eftodii Victor1, Brenişter Sergiu1, Bîlba Valeriu1, Doruc Sergiu1, Gojan-Prisacari Tamara1
 
1 IMSP Institutul Oncologic,
2 Institutul de Oncologie „N.Petrov“ din Sankt-Petersburg,
3 Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu“
 
 
Disponibil în IBN: 28 decembrie 2021


Rezumat

Introducere. Studii clinico-genealogice a pacienţilor cu cancer pulmonar în ţările CSI nu au fost efectuate. Scopul. Emiterea ipotezei cu privirea succesiunii ereditare a cancerului pulmonar. Materiale şi metode. Materialul din acest studiu au fost datele clinice şi datele studiului genealogic al pacienţilor (probanzilor) cu cancer pulmonar, care au fost la examinaţi spitalicesc şi trataţi la Institutul Oncologic prof. N.N. Petrov. În cadrul analizei sunt incluse datele, privind 127 de probanzi cu cancer pulmonar, precum şi rudele acestora de sânge, care au antecedente de cancer pulmonar. Diagnosticul patologic s-a verificat în 100% din probanzi şi în rândul rudelor - de 52,3%. Rezultatele cercetării clinice şi genealogice complexe au fost înregistrate pe un card special conceput pentru pacienţi şi familiile lor. Din 127 de probanzi examinaţi la 70 a fost carcinom pavimentos, 33 - glandular, de la 24 - carcinom nediferenţiat. Având în vedere prezenţa de diferite tipuri de deplasări, care apar datorită metodei de colectare de informaţii, precum şi lipsa de date suficiente pentru a determina tipul de distribuire a trăsăturii analizate, rezultatele au fost analizate cu ajutorul criterului nonparametric  2. Prelucrarea computerizată a datelor realizată cu ajutorul programului CONTAB, pachetului statistic de programe NWA STATPACK, ver. 3.1., Nord-Vest analitică Inc., Portland, Oregon, metoda de domenii multiple cu corecţie de continuitate. Rezultate şi concluzii. La această etapă, ipoteza cea mai probabilă a succesiunii cancerului pulmonar, se pare a fi un mod autosomal recesiv pe fondal de gene modificatoare, limitat de genă. Aceste gene reduc semnificativ rezistenţa heterozigotilor masculi la boală. În acelaşi timp, prezenţa unor factori predispozanţi, provocatori ai patologiei (cum ar fi fumatul), care sunt, de asemenea, limitaţi de gen, pot creşte semnificativ incidenţa cancerului pulmonar în cadrul heterozigotilor masculi, dacă presupunem că o singură alelă de boală rezistenţă (A) este inadecvată să reziste la acţiunea acestor factori. Nu este exclusă, de asemenea, posibilitatea de a controla sensibilitatea dezvoltării patologiei prin cele două mecanisme simultan.