Similitudini ale tradiţiilor gastronomice ukrainene cu cele din bucătăria moldovenească
Închide
Articolul precedent
Articolul urmator
441 9
Ultima descărcare din IBN:
2024-04-11 15:26
Căutarea după subiecte
similare conform CZU
392.8(=512.165+=135) (2)
Obiceiuri, datini privind viața particulară (263)
SM ISO690:2012
BABCENCO, Coralia, CAZAC-SCOBIOALA, Viorica, COVALIOV (BOAGHI), Eugenia. Similitudini ale tradiţiilor gastronomice ukrainene cu cele din bucătăria moldovenească. In: Relațiile etnoculturale moldo-ucrainene în aspect sincronic şi diacronic, Ed. 6, 10 noiembrie 2021, Chisinau. Chişinău: Fox Trading SRL (Editura UNU), 2021, Ediția 6, p. 14. ISBN 978-9975-62-448-0.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Relațiile etnoculturale moldo-ucrainene în aspect sincronic şi diacronic
Ediția 6, 2021
Simpozionul "Relațiile etnoculturale moldo-ucrainene în aspect sincronic şi diacronic"
6, Chisinau, Moldova, 10 noiembrie 2021

Similitudini ale tradiţiilor gastronomice ukrainene cu cele din bucătăria moldovenească

CZU: 392.8(=512.165+=135)

Pag. 14-14

Babcenco Coralia, Cazac-Scobioala Viorica, Covaliov (Boaghi) Eugenia
 
Universitatea Tehnică a Moldovei
 
Proiecte:
 
Disponibil în IBN: 24 decembrie 2021


Rezumat

Tradiţiile gastronomice ucrainene s-au format de-a lungul secolelor la fel ca și cele din bucătăria moldovenească. Aşezarea geografică, condițiile climatice, proprietăţile solului, înţelepciunea şi inventivitatea localnicilor, condiţiile anumitor întâmplări, au influențat diversitatea şi complexitatea preparatelor gastronimice. Mâncărurile din bucătăria ucraineană pe potriva poporului de la care provin, sunt de o mare expresivitate şi generozitate aromatică, cromatică, compoziţională. În ciuda interacţiunilor contradictorii folosite, se proliferează amestecuri armonioase completate de tehnologiile de preparare şi tradiţiile legate de componentele acestora de la plantare până la servirea lor. Similare prin concepţie, unele praparate regăsite în ambele bucătării, au totuşi particularităţi ce fac diferenţa caracteristicilor olfactive venite din tradiţiile gastronomice naţionale. În acest context, drept exemple sunt: sarmalele, găluştele (ro)/голубцi (uk); piftia, răctura (ro)/холодець (uk); colţunaşi (ro)/ вареники (uk); colivă (ro)/кутя (uk); mujdei/муждей (ro,uk), pălăniţe (ro)/пампухи (uk); cartoflene (ro) /картопляні (uk); turte cu amonie (ro) /амонячки (uk); brânzoaice (ro)/сырники, деруни (uk); pască (ro)/паска (uk), etc. Adaptarea tradiţiilor culinare atât din punct de vedere lingvistic, terminologic, cât şi structural-compoziţional la particularităţile naţionale determină diversificarea preparatelor adăugându-le noi calităţi gustative, estetice, etc devenind elemente de atracţie gastroturistică.