Articolul precedent |
Articolul urmator |
441 9 |
Ultima descărcare din IBN: 2024-04-11 15:26 |
Căutarea după subiecte similare conform CZU |
392.8(=512.165+=135) (2) |
Obiceiuri, datini privind viața particulară (263) |
SM ISO690:2012 BABCENCO, Coralia, CAZAC-SCOBIOALA, Viorica, COVALIOV (BOAGHI), Eugenia. Similitudini ale tradiţiilor gastronomice ukrainene cu cele din bucătăria moldovenească. In: Relațiile etnoculturale moldo-ucrainene în aspect sincronic şi diacronic, Ed. 6, 10 noiembrie 2021, Chisinau. Chişinău: Fox Trading SRL (Editura UNU), 2021, Ediția 6, p. 14. ISBN 978-9975-62-448-0. |
EXPORT metadate: Google Scholar Crossref CERIF DataCite Dublin Core |
Relațiile etnoculturale moldo-ucrainene în aspect sincronic şi diacronic Ediția 6, 2021 |
|||||||
Simpozionul "Relațiile etnoculturale moldo-ucrainene în aspect sincronic şi diacronic" 6, Chisinau, Moldova, 10 noiembrie 2021 | |||||||
|
|||||||
CZU: 392.8(=512.165+=135) | |||||||
Pag. 14-14 | |||||||
|
|||||||
Descarcă PDF | |||||||
Rezumat | |||||||
Tradiţiile gastronomice ucrainene s-au format de-a lungul secolelor la fel ca și cele din bucătăria moldovenească. Aşezarea geografică, condițiile climatice, proprietăţile solului, înţelepciunea şi inventivitatea localnicilor, condiţiile anumitor întâmplări, au influențat diversitatea şi complexitatea preparatelor gastronimice. Mâncărurile din bucătăria ucraineană pe potriva poporului de la care provin, sunt de o mare expresivitate şi generozitate aromatică, cromatică, compoziţională. În ciuda interacţiunilor contradictorii folosite, se proliferează amestecuri armonioase completate de tehnologiile de preparare şi tradiţiile legate de componentele acestora de la plantare până la servirea lor. Similare prin concepţie, unele praparate regăsite în ambele bucătării, au totuşi particularităţi ce fac diferenţa caracteristicilor olfactive venite din tradiţiile gastronomice naţionale. În acest context, drept exemple sunt: sarmalele, găluştele (ro)/голубцi (uk); piftia, răctura (ro)/холодець (uk); colţunaşi (ro)/ вареники (uk); colivă (ro)/кутя (uk); mujdei/муждей (ro,uk), pălăniţe (ro)/пампухи (uk); cartoflene (ro) /картопляні (uk); turte cu amonie (ro) /амонячки (uk); brânzoaice (ro)/сырники, деруни (uk); pască (ro)/паска (uk), etc. Adaptarea tradiţiilor culinare atât din punct de vedere lingvistic, terminologic, cât şi structural-compoziţional la particularităţile naţionale determină diversificarea preparatelor adăugându-le noi calităţi gustative, estetice, etc devenind elemente de atracţie gastroturistică. |
|||||||
|