Conţinutul numărului revistei |
Articolul precedent |
Articolul urmator |
423 15 |
Ultima descărcare din IBN: 2024-04-24 19:40 |
Căutarea după subiecte similare conform CZU |
392.8 (106) |
Obiceiuri, datini privind viața particulară (263) |
SM ISO690:2012 POTÎNG, Tatiana. Mâncarea între vital și cultural. In: Limbă Literatură Folclor, 2021, nr. 2, pp. 79-87. ISSN 2587-3881. DOI: https://doi.org/10.52505/llf.2021.2.08 |
EXPORT metadate: Google Scholar Crossref CERIF DataCite Dublin Core |
Limbă Literatură Folclor | |||||||
Numărul 2 / 2021 / ISSN 2587-3881 | |||||||
|
|||||||
DOI:https://doi.org/10.52505/llf.2021.2.08 | |||||||
CZU: 392.8 | |||||||
Pag. 79-87 | |||||||
|
|||||||
Descarcă PDF | |||||||
Rezumat | |||||||
Deși multă vreme ignorată ca fiind minoră, cultura culinară contribuie în mod esențial la creionarea profilului identitar al unui individ, al unei comunități sau a unei culturi. Identitatea culturală își găsește expresie nu atât în conținutul mâncării, cât mai ales în specificul procesării bucatelor, modul în care se ia masa, timpul și locul în care se pregătește. Componenta culturală a alimentației la etapele de dobândire, cultivare, preparare și consum a hranei este confirmată prin numeroase prescripții și norme care asigură buna organizare și funcționare a existenței umane. În acest articol ne propunem să analizăm formele în care imaginarul popular atribuie hranei o valență sacră, capabilă să influențeze sănătatea și viața omului în cele mai timpurii culegeri folclorice românești de credințe și superstiții. |
|||||||
Cuvinte-cheie marcher cultural, post, masă rituală, tabu alimentar, ospăț, cultural indicator, fasting, ritual meal, food taboo, feast |
|||||||
|