Chemical study of genotypes of Origanum vulgare ssp. vulgare L. and Origanum vulgare ssp. hirtum (link) ietswaart from the Republic of Moldova
Închide
Articolul precedent
Articolul urmator
442 0
SM ISO690:2012
POMPUŞ, Irina, BENEA, Anna, BABINA, Iulia. Chemical study of genotypes of Origanum vulgare ssp. vulgare L. and Origanum vulgare ssp. hirtum (link) ietswaart from the Republic of Moldova. In: Cercetarea în biomedicină și sănătate: calitate, excelență și performanță, Ed. 1, 20-22 octombrie 2021, Chişinău. Chișinău, Republica Moldova: 2021, p. 437. ISBN 978-9975-82-223-7 (PDF)..
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Cercetarea în biomedicină și sănătate: calitate, excelență și performanță 2021
Conferința "Cercetarea în biomedicină și sănătate: calitate, excelență și performanță"
1, Chişinău, Moldova, 20-22 octombrie 2021

Chemical study of genotypes of Origanum vulgare ssp. vulgare L. and Origanum vulgare ssp. hirtum (link) ietswaart from the Republic of Moldova

Studiul biochimic al genotipurilor de Origanum vulgare ssp. vulgare L. şi origanum vulgare L. ssp. hirtum (link) ietswaart din Republica Moldova


Pag. 437-437

Pompuş Irina, Benea Anna, Babina Iulia
 
”Nicolae Testemițanu” State University of Medicine and Pharmacy
 
Proiecte:
 
Disponibil în IBN: 16 decembrie 2021


Rezumat

Background. Origanum vulgare, a medicinal and aromatic species is important due to its antibacterial, antioxidant, antiviral, antifungal properties, supported by the complex chemical composition. In the Republic of Moldova the species is represented by the suspicions O. vulgare subsp vulgar (Ovv) and O. vulgare subsp hirtum (Ovh). Objective of the study. Identification and determination of the total phenolic compounds in O. vulgare genotypes belonging to both subspecies (Ovv, Ovh), these being created at IGFPP. Material and Methods. Were evaluated 7 Ovv genotypes and 8 Ovh genotypes. Dried extracts were obtained by fractional maceration with shaking. Phenolic compounds were identified by thin layer chromatography. Total polyphenols were determined spectrophotometrically. Results. Rutoside, hyperoside and caffeic acid were identified in Ov ssp. vulgare and Ov ssp. hirtum genotypes analysed. The total polyphenol content, expressed as gallic acid equivalent, was higher in dried extracts of Ov ssp. vulgare (51, 67-68.50 mg GA/g dry extract) compared to dried extracts of Ov ssp. hirtum (35.57-49.52 mg GA/g dry extract. The total hydroxycinnamic acids, were higher in the plant products of Ov ssp. hirtum genotypes (4.65-6.48%) compared to the plant products of Ov ssp. vulgare (3.68-4.73%). Conclusion. The plant and extractive products of Ovv and Ovh genotypes, developed in the RM, require chemical and biological studies in order to be used as phytotherapeutic products in the pharmaceutical industry and as preservatives in the food industry. Research was carried out within the project of the State Program 20.80009.5107.07

Introducere. Origanum vulgare, specie medicinală și aromatică e importantă datorită proprietăților sale antibacteriene, antioxidante, antivirale, antifungice, susținute de compoziția chimică complexă. În Republica Moldova specia e reprezentată de suspeciile O. vulgare subsp vulgar (Ovv) și O. vulgare subsp hirtum (Ovh). Scopul lucrării. Identificarea și determinarea totalului de compuși fenolici în genotipuri de O. vulgare ce aparțin ambelor subspecii (Ovv, Ovh), acestea fiind create la IGFPP. Material și Metode. S-au evaluat 7 genotipuri de Ovv și 8 genotipuri de Ovh. Extractele uscate din partea aeriană a plantei s-au obținut prin macerare fracționată cu agitare. Compușii fenolici s-au identificat prin cromatografie pe strat subțire. Totalul de polifenoli s-a determinat spectrofotometric. Rezultate. În genotipurile de Ovv și Ovh s-au identificat rutozida, hiperozida și acidul cafeic. Conținutul total de polifenoli, exprimat în echivalentul acidului galic, a fost mai înalt în extractele uscate de Ovv (51, 67-68,50 mg GA/g extract uscat) comparativ cu extractele uscate de Ovh (35,57-49,52 mg GA/g extract uscat. Totalul de acizi hidroxicinamici, a fost mai mare în produsele vegetale la genotipurile de Ovh (4,65-6,48%), comparativ cu produsele vegetale de Ovv (3,68-4,73%). Concluzii. Produsele vegetale și extractive ale genotipurilor de Ovv și Ovh, create, necesită studii biochimice, biologice pentru a fi valorificate ca produse fitoterapeutice în industria farmaceutică și ca conservanți în industria alimentară. Cercetările s-au realizat în cadrul proiectului din Programul de Stat 20.80009.5107.07.

Cuvinte-cheie
Phenolic compounds, genotypes, O. vulgare ssp. vulgare, O. vulgare ssp. hirtum,

O. vulgare ssp. vulgare, O. vulgare ssp. hirtum, Genotipuri, Compuşi fenolici