Evaluation of the level of iron deficiency anemia in children from preschool institutions in Republic of Moldova
Închide
Articolul precedent
Articolul urmator
373 13
Ultima descărcare din IBN:
2023-04-10 02:54
SM ISO690:2012
NEAGU, Anastasia, SOFRONIE, Vasile. Evaluation of the level of iron deficiency anemia in children from preschool institutions in Republic of Moldova. In: Cercetarea în biomedicină și sănătate: calitate, excelență și performanță, Ed. 1, 20-22 octombrie 2021, Chişinău. Chișinău, Republica Moldova: 2021, p. 81. ISBN 978-9975-82-223-7 (PDF)..
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Cercetarea în biomedicină și sănătate: calitate, excelență și performanță 2021
Conferința "Cercetarea în biomedicină și sănătate: calitate, excelență și performanță"
1, Chişinău, Moldova, 20-22 octombrie 2021

Evaluation of the level of iron deficiency anemia in children from preschool institutions in Republic of Moldova

Evaluarea nivelului anemiei feriprive la copii, din instituţiile preşcolare din Republica Moldova


Pag. 81-81

Neagu Anastasia, Sofronie Vasile
 
”Nicolae Testemițanu” State University of Medicine and Pharmacy
 
Disponibil în IBN: 6 decembrie 2021


Rezumat

Background. Iron deficiency remains the most common cause of anemia worldwide. The most exposed to the development of iron anemia are infants, children aged 1-5 years, pregnant women. Annually, in the Republic of Moldova, over 56% of women who give birth have confirmed iron deficiency anemia. Objective of the study. Analysis of national epidemiological information related to Iron deficiency, with the subsequent development of iron anemia in preschool children. Material and Methods. Epidemiological data taken from the National Center for Health Management , for the last 10 years. The literature on the medical and social aspects of iron deficiency anemia has been studied. Results. Foods included in the food menu of institutionalized children contain enough iron-rich foods (chicken, beef, fish, eggs, iron-fortified bread) and foods rich in vitamin C, which help absorb iron from the gastrointestinal tract. But some foods, such as dairy foods, due to the increased calcium content, as well as many food preparation processes (frying, baking) can lower the level of bioavailable Iron. In order to increase the bioavailability of iron, it is necessary to combine foods according to compatibility. Conclusion. According to national epidemiological data, institutionalized children in Moldova receive a sufficient amount of Iron through the intake of food products (chicken contains 1.5 mg Iron / 100 g), eggs (1.5 mg Iron / 100g), bakery products (iron-fortified bread 2.2 mg Iron / 100g).

Introducere. Carenţa fierului rămâne a fi cauza cea mai frecventă a anemiilor la nivel mondial. Cei mai expuşi la dezvoltarea anemiilor feriprive sunt sugarii, copiii cu vârsta cuprinsă între 1 şi 5 ani şi femeile gravide. Anual, în Republica Moldova (RM), peste 56 % dintre parturiente au anemie feriprivă confirmată. Scopul lucrării. Analiza datelor epidemiologice naţionale cu privire la deficitul de Fier, cu dezvoltarea ulterioară a anemiilor feriprive, la copii de vârsta preşcolară. Material și Metode. Analiza datelor epidemiologice, din ultimii 10 ani, preluate de la Centrul Naţional de Management în Sănătate. De asemenea a fost studiată literatura de specialitate privind aspectele medico-sociale ale anemiei feriprive. Rezultate. Alimentele incluse în meniul copiilor instituţionalizaţi conţine suficiente produse alimentare bogate în fier (carnea de pui, carnea de vită, peştele, ouăle, pîinea fortificată cu fier şi acid folic) şi alimente bogate în vitamina C, care ajută la absorbţia fierului din tractul gastro-intestinal. Însă, unele produse alimentare, precum lactatele, din cauza conţinutului majorat de Ca, precum şi a numeroaselor procedee de pregătire alimentară (prăjire, coacere), pot reduce nivelul de Fe biodisponibil. Pentru a mări biodisponibilitatea fierului este necesară asocierea alimentelor după compatibilitate. Concluzii. Conform datelor epidemiologice naţionale, copiii instituţionalizaţi din RM primesc o cantitate suficientă de Fe, prin intermediul produselor alimentare (carnea de pui conţine 1.5 mg Fe /100 g), ouă (1.5 mg Fe /100g) şi produse de panificaţie (pîinea fortificată cu Fe 2.2 mg Fe /100g).

Cuvinte-cheie
iron deficiency anemia, institutionalized children, bioavailable Iron,

anemie feriprivă, copii instituţionalizaţi, Fe biodisponibil