Conținutul de substanțe tanante în produse vegetale de la specii din genul Aktinidia
Închide
Articolul precedent
Articolul urmator
390 15
Ultima descărcare din IBN:
2024-04-19 00:55
SM ISO690:2012
CALALB, Tatiana, BEJENARU, Mihaela, CIORCHINA, Nina. Conținutul de substanțe tanante în produse vegetale de la specii din genul Aktinidia. In: Actualități și perspective în studiul farmaceutic al plantelor medicinale, 1-2 octombrie 2021, Chişinău. Chişinău: "Print-Caro" SRL, 2021, p. 33. ISBN 978-9975-56-909-5.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Actualități și perspective în studiul farmaceutic al plantelor medicinale 2021
Conferința "Actualități și perspective în studiul farmaceutic al plantelor medicinale"
Chişinău, Moldova, 1-2 octombrie 2021

Conținutul de substanțe tanante în produse vegetale de la specii din genul Aktinidia


Pag. 33-33

Calalb Tatiana1, Bejenaru Mihaela1, Ciorchina Nina2
 
1 Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu“,
2 Grădina Botanică Naţională (Institut) "Alexandru Ciubotaru"
 
Proiecte:
 
Disponibil în IBN: 22 noiembrie 2021


Rezumat

În extractele apoase obținute din produsele vegetale au fost aplicate reacții analitice de colorare și sedimentare (gelatină 1%, formaldehidă, acid clorhidric, acid acetic și acetat de plumb, alăuni de fier și amoniu, nitrat de sodiu). Expresia reacțiilor analitice a fost pozitivă în toate extractele, dar cu diferit gradient de expresie: cele mai pronunțate efecte a dat soluția de acid acetic și acetat de plumb și de cea de alăuni de fier și amoniu, în deosebi în scoarța și frunzele juvenile de A.kolomikta. Rezultatele dozării (%) denotă că conținutul taninurilor în produsele vegetale analizate variază de la 0.575 în fructele de A.arguta până la 8.563 în funze juvenile și 11.361 în scoarța juvenilă de A.kolomikta. Conținutul în diferite produse vegetale ale speciei A.kolomikta este (în descreștere): 11.361 – scoarță juvenilă; 8.563 – frunze juvenile; 2.402 – fructe; 0.957 – frunze mature; 0.781 – scoarță matură. Comparativ pe specii, în fructe valorile dozării sunt: 2.403 – A.kolomikta; 1.953 – A.deliciosa și 0.575 – A.arguta.

Cuvinte-cheie
taninuri, Aktinidia kolomikta, A.arguta, A.deliciosa