Studiul comparativ al acidului ascorbic în produse vegetale ale speciilor din genul Actinidia Lindl.
Închide
Conţinutul numărului revistei
Articolul precedent
Articolul urmator
456 7
Ultima descărcare din IBN:
2023-11-13 13:21
Căutarea după subiecte
similare conform CZU
615.322:582.688.4:615.356:577.164.2 (1)
Medicamentele potrivit originii lor (478)
Botanică sistematică (855)
Bazele materiale ale vieții. Biochimie. Biologie moleculară. Biofizică (664)
SM ISO690:2012
CALALB, Tatiana, BEJENARU, Mihaela, CIORCHINA, Nina. Studiul comparativ al acidului ascorbic în produse vegetale ale speciilor din genul Actinidia Lindl.. In: Revista Farmaceutică a Moldovei , 2021, nr. 2(46-S), pp. 58-59. ISSN 1812-5077.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Revista Farmaceutică a Moldovei
Numărul 2(46-S) / 2021 / ISSN 1812-5077

Studiul comparativ al acidului ascorbic în produse vegetale ale speciilor din genul Actinidia Lindl.

Comparative study of ascorbic acid in vegetable products of species of the genus Actinidia Lindl.

CZU: 615.322:582.688.4:615.356:577.164.2

Pag. 58-59

Calalb Tatiana1, Bejenaru Mihaela1, Ciorchina Nina2
 
1 Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu“,
2 Grădina Botanică Naţională (Institut) "Alexandru Ciubotaru"
 
 
Disponibil în IBN: 17 noiembrie 2021


Rezumat

Genul Actinidia include aproximativ 60 specii, inclusiv 70% specii originare din China, Taiwan, Coreea și Japonia cresc în forma naturală. Trei specii A. kolomikta (Rupr. & Maxim.) Maxim., A. arguta (Sieb. & Zucc.) Planch. ex Miq. și A. deliciosa L., ultima cunoscută ca plantă producătoare de fructe comeciale kiwi, la sfârșitul secolului XX au fost introduce în colectia Grădinii Botanice ”Alexandru Ciubotaru” din R. Moldova. Speciile g. Actinidia în ultimile decenii prezintă înteres pentru comunitatea știiţifică și sunt studiate fitochimic și farmacologic. SCOPUL LUCRĂRII Studiul comparativ al acidului ascorbic în produse vegetale ale speciilor din genul Actinidia lindl. MATERIAL ȘI METODE De la 3 specii ale g. Actinidia din colecţia Grădinii Botanice ”Alexandru Ciubotaru” au fost recoltate produsele vegetale: A. kolomikta–scoarţă, frunze juvenile și mature, rădăcini și fructe; A. arguta– frunze mature și fructe; A. deliciosa–fructe. Identificarea calitativă a acidului ascorbic a fost efectuată pe CSS (martor acidul ascorbic etalon), iar dozarea a fost realizată prin metoda titrimetrică cu soluţie 2,6-diclorfenolidofenolat de sodiu 0,04%. REZULTATE Extractele apoase din produsele vegetale analizate au fost obţinute prin macerare și filtrare. Tratarea CSS cu soluţie 2,6-diclorfenolidofenolat de sodiu 0,04% denotă prin spoturile albe pe fond roz prezenţa acidului ascorbic în toate extractele analizate. Rezultatele dozării, obţinute în 3 repetări şi prelucrate statistic arată că, conţinutul acidului ascorbic în extractele produselor vegetale analizate, prelevate de la 3 specii ale g. Actinidia variază de la 141,1 mg% în frunctele sp. A. deliciosa până la 2963,6 mg% în frunzele sp. A. arguta. Astfel, în produsele vegetale ale sp. A. colomikta au fost stabilite valorile conţinutului acidului ascorbic (mg%): frunze mature, conţinut maxim–1785,5; urmate de fructe și rădăcini–valori aproape egale (respectiv, 1272,7 și 1270,7); cedează ușor scoarţa lăstarilor tineri (1117,5) și lăstarilor maturi (1038,9), iar în frunzele juvenile, conţinut minim–896,7. În frunzele sp. C. arguta–2963,6 mg%, iar în scoarţă aproape înjumătăţit (1363,6 mg%). Fructele sp. A. deliciosa au fost remacate cu cel mai mic conţinut (141,1 mg%). CONCLUZII. Astfel, conţinutul acidului ascorbic variază în funcţie de tipul produsului vegetal recoltat, gradul de maturitate și specia producătoare a g. Actinidia. Toate produsele vegetale analizate au fost menţionate cu conţinut de acid ascorbic, dar frunzele mature de la sp. A. arguta (2963,6 mg%) și A. colomikta (1272,7 mg%) se deosebesc prin valori mai mari.

The genus Actinidia contains about 60 species, including 70% species native to China, Taiwan, Korea and Japan which grow in natural form. Three species A. kolomikta (Rupr. & Maxim.) Maxim., A. arguta (Sieb. & Zucc.) Planch. ex Miq. and A. deliciosa L., the last known as a plant producing commercial kiwi fruit, at the end of the 20th century were introduced in the collection of the Botanical Garden „Alexandru Ciubotaru” from the Republic of Moldova. The species of g. Actinidia in recent decades are of interest to the scientific community and are studied phytochemically and pharmacologically. THE AIM OF THE STUDY Comparative study of ascorbic acid in plant products of species of the genus Actinidia lindl. MATERIAL AND METHODS Vegetable products from 3 species of g. Actinidia of the collection of the Botanical Garden „Alexandru Ciubotaru” were harvested: A. kolomikta–bark, juvenile and mature leaves, roots and fruits; A. arguta–mature leaves and fruits; A. delicious– fruit. Qualitative identification of ascorbic acid was performed on CSS (standard ascorbic acid control), and dosing was performed by titrimetric method with 0.04% sodium 2,6-dichlorophenolidophenolate solution. RESULTS Aqueous extracts from the analyzed vegetable products were obtained by maceration and filtration. Treatment of CSS with 0.04% sodium 2,6-dichlorophenolidophenolate solution denotes the presence of ascorbic acid in all the extracts analyzed by white spots on a pink background. The dosing results, obtained in 3 repetitions and statistically processed show that the content of ascorbic acid in the extracts of the analyzed vegetable products, taken from 3 species of g. Actinidia varies from 141.1mg% in the sp. A. deliciosa up to 2963.6mg% in leaves sp. A. arguta. Thus, in the vegetable products of sp. A. colomikta were established values of ascorbic acid content (mg%): mature leaves, maximum content–1785.5; followed by fruits and roots–almost equal values (respectively, 1272.7 and 1270.7); the bark of young shoots (1117.5) and mature shoots (1038.9)–the lower content, and in juvenile leaves, minimum content–896.7. In the leaves sp. C. arguta–2963.6mg%, but in the bark almost halved (1363.6mg%). Fruits sp. A. deliciosa were noted with the lowest content (141.1mg%). CONCLUSIONS Thus, the content of ascorbic acid varies depending on the type of vegetable product harvested, the degree of maturity and the producing species of g. Actinidia. All vegetable products analyzed were mentioned with ascorbic acid content, but the mature leaves from sp. A. arguta (2963.6 mg%) and A. colomikta (1272.7 mg%) differ in higher values.

Cuvinte-cheie
A. colomikta, A. arguta, A.deliciosa, acid ascorbic, produse vegetale,

A. colomikta, A. arguta, A.deliciosa, ascorbic acid, vegetable products