Conţinutul numărului revistei |
Articolul precedent |
Articolul urmator |
456 7 |
Ultima descărcare din IBN: 2023-11-13 13:21 |
Căutarea după subiecte similare conform CZU |
615.322:582.688.4:615.356:577.164.2 (1) |
Medicamentele potrivit originii lor (478) |
Botanică sistematică (855) |
Bazele materiale ale vieții. Biochimie. Biologie moleculară. Biofizică (664) |
SM ISO690:2012 CALALB, Tatiana, BEJENARU, Mihaela, CIORCHINA, Nina. Studiul comparativ al acidului ascorbic în produse vegetale ale speciilor din genul Actinidia Lindl.. In: Revista Farmaceutică a Moldovei , 2021, nr. 2(46-S), pp. 58-59. ISSN 1812-5077. |
EXPORT metadate: Google Scholar Crossref CERIF DataCite Dublin Core |
Revista Farmaceutică a Moldovei | ||||||
Numărul 2(46-S) / 2021 / ISSN 1812-5077 | ||||||
|
||||||
CZU: 615.322:582.688.4:615.356:577.164.2 | ||||||
Pag. 58-59 | ||||||
|
||||||
Descarcă PDF | ||||||
Rezumat | ||||||
Genul Actinidia include aproximativ 60 specii, inclusiv 70% specii originare din China, Taiwan, Coreea și Japonia cresc în forma naturală. Trei specii A. kolomikta (Rupr. & Maxim.) Maxim., A. arguta (Sieb. & Zucc.) Planch. ex Miq. și A. deliciosa L., ultima cunoscută ca plantă producătoare de fructe comeciale kiwi, la sfârșitul secolului XX au fost introduce în colectia Grădinii Botanice ”Alexandru Ciubotaru” din R. Moldova. Speciile g. Actinidia în ultimile decenii prezintă înteres pentru comunitatea știiţifică și sunt studiate fitochimic și farmacologic. SCOPUL LUCRĂRII Studiul comparativ al acidului ascorbic în produse vegetale ale speciilor din genul Actinidia lindl. MATERIAL ȘI METODE De la 3 specii ale g. Actinidia din colecţia Grădinii Botanice ”Alexandru Ciubotaru” au fost recoltate produsele vegetale: A. kolomikta–scoarţă, frunze juvenile și mature, rădăcini și fructe; A. arguta– frunze mature și fructe; A. deliciosa–fructe. Identificarea calitativă a acidului ascorbic a fost efectuată pe CSS (martor acidul ascorbic etalon), iar dozarea a fost realizată prin metoda titrimetrică cu soluţie 2,6-diclorfenolidofenolat de sodiu 0,04%. REZULTATE Extractele apoase din produsele vegetale analizate au fost obţinute prin macerare și filtrare. Tratarea CSS cu soluţie 2,6-diclorfenolidofenolat de sodiu 0,04% denotă prin spoturile albe pe fond roz prezenţa acidului ascorbic în toate extractele analizate. Rezultatele dozării, obţinute în 3 repetări şi prelucrate statistic arată că, conţinutul acidului ascorbic în extractele produselor vegetale analizate, prelevate de la 3 specii ale g. Actinidia variază de la 141,1 mg% în frunctele sp. A. deliciosa până la 2963,6 mg% în frunzele sp. A. arguta. Astfel, în produsele vegetale ale sp. A. colomikta au fost stabilite valorile conţinutului acidului ascorbic (mg%): frunze mature, conţinut maxim–1785,5; urmate de fructe și rădăcini–valori aproape egale (respectiv, 1272,7 și 1270,7); cedează ușor scoarţa lăstarilor tineri (1117,5) și lăstarilor maturi (1038,9), iar în frunzele juvenile, conţinut minim–896,7. În frunzele sp. C. arguta–2963,6 mg%, iar în scoarţă aproape înjumătăţit (1363,6 mg%). Fructele sp. A. deliciosa au fost remacate cu cel mai mic conţinut (141,1 mg%). CONCLUZII. Astfel, conţinutul acidului ascorbic variază în funcţie de tipul produsului vegetal recoltat, gradul de maturitate și specia producătoare a g. Actinidia. Toate produsele vegetale analizate au fost menţionate cu conţinut de acid ascorbic, dar frunzele mature de la sp. A. arguta (2963,6 mg%) și A. colomikta (1272,7 mg%) se deosebesc prin valori mai mari. |
||||||
Cuvinte-cheie A. colomikta, A. arguta, A.deliciosa, acid ascorbic, produse vegetale, A. colomikta, A. arguta, A.deliciosa, ascorbic acid, vegetable products |
||||||
|