Aspecte curative și semiologice ale unor specii oleaginoase studiate în Institutul de Genetică Fiziologie și Protecția Plantelor
Închide
Articolul precedent
Articolul urmator
380 11
Ultima descărcare din IBN:
2024-01-21 14:54
SM ISO690:2012
CHISNICEAN, Lilia, JELEZNEAC, Tamara, VORNICU, Zinaida. Aspecte curative și semiologice ale unor specii oleaginoase studiate în Institutul de Genetică Fiziologie și Protecția Plantelor. In: Ştiinţa în Nordul Republicii Moldova: realizări, probleme, perspective, 29-30 iunie 2021, Bălți. Balti, Republic of Moldova: F.E.-P. „Tipografia Centrală, 2021, Ediția 5, pp. 41-45. ISBN 978-9975-62-432-9.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Ştiinţa în Nordul Republicii Moldova: realizări, probleme, perspective
Ediția 5, 2021
Conferința "Ştiinţa în Nordul Republicii Moldova: realizări, probleme, perspective"
Bălți, Moldova, 29-30 iunie 2021

Aspecte curative și semiologice ale unor specii oleaginoase studiate în Institutul de Genetică Fiziologie și Protecția Plantelor


Pag. 41-45

Chisnicean Lilia, Jelezneac Tamara, Vornicu Zinaida
 
Institutul de Genetică, Fiziologie şi Protecţie a Plantelor
 
Proiecte:
 
Disponibil în IBN: 15 noiembrie 2021


Rezumat

In the conditions of irreversible climate change, those species are in great demand, which over the centuries, have survived in difficult conditions of aridity, providing the local population with valuable food. Those foods, which have a high nutritional value in relation to a small volume of product such as Nigella damascena L. and Nigella sativa L. from the Ranunculaceae family, Sesamum indicum L.– have not lost their relevance. sesame belonging to the Pedaliaceae family, Salvia hispanica L. or chia from the Lamiaceae family. Because they are species with confirmed nutritional and therapeutic value, they have been studied for acclimatization, multiplication and subsequent introduction as food and medicinal resources. The seeds and products resulting from their processing are the valuable raw material of these species.Through laboratory tests were studied over several years, the capacity and germination energy of freshly harvested and preserved seeds of the nominated species, mass of the 1000 seeds, as well as the shelf life of viable seeds.

Cuvinte-cheie
seeds, Mass of 1000 seeds, germination capacity, germination power